Bosna i Hercegovina     | 29.05.2019. 18:47 |

Zvizdić: Mišljenje Evropske komisije poziv na poštivanje vladavine prava (VIDEO)

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 29. maja (FENA) - Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić pozdravio je Mišljenje o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropsku uniju ocjenjujući  da predstavlja poziv svim snagama u BiH da prestanu sa trgovinom uskostranačkih interesa, kao i na poštivanje vladavine prava.

- Mišljenje, koje je objavila Evropska komisija, jasan je signal koji potvrđuje evropsku perspektivu u BiH. Traži se bolja prevencija u oblasti korupcije i bolja reforma javne uprave - kazao je Zvizdić koji je ovim povodom održao sastanak sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH Lars Gunnarom Wigemarkom.

Na osnovu 14 ključnih prioriteta u Mišljenju nadležne institucije u BiH treba da izrade smjernice za daljnje postupanje na putu ka EU.

- Ove preporuke su bazirane isključivo na standardima i zahtjevima EU i zbog toga ne mogu biti predmet unutrašnjih kompromisa radi postizanja partikularnih nacionalnih ili političkih ciljeva na unutrašnjem političkom planu BiH. To je ključna poruka koju možemo iščitati iz ovog Mišljenja - rekao je Zvizdić.

Akcentirao je da Mišljenje znači da "niko u BiH nema zakonski osnov za ucjene bilo koje vrste u bilo kojem procesu".

- Sadržaj je jasan putokaz u smislu reformi kako bismo naš politički i ekonomski sistem uskladili sa EU standardima. Ovo je historijska prekretnica koja otvara novo poglavlje između BiH i EU, te predstavlja ocjenu spremnosti za pristupanje naše zemlje EU - naglasio je Zvizdić.

Očekujući da Vijeće ministara BiH bude uskoro uspostavljeno kaže da će novo Vijeće imati dobar temelj u nastavku aktivnosti na putu BiH ka EU jer su "u ovom mandatu  2015., 2016. i 2017.  bile najuspješnije evropske godine u kojima se radilo na ispunjavanju uslova za pristup u EU".

- Zato se želim zahvaliti svim agencijama civilnog društva na nemjerljivom doprinosu, a posebno Direkciji za Evropske integracije - poručio je Zvizdić na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu.

Mišljenje će biti dostavljeno svim članicama EU (28 zemalja) na razmatranje, a preporuka Komisije je da se ovo pitanje razmatra kada bude formirana vlast na svim nivoima u BiH.

U Mišljenju je na više od 170 stranica data analiza stanja u BiH u odnosu na standarde EU.

Pogledajte http://fena.ba/video/3021

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1AlSUQXdrYLjeVrDva7FRx1FkfN4TxTws?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

EU izmijenila pregovarački okvir sa Srbijom, obuhvaćene obveze iz Ohridskog sporazuma

Michel traži oprez prema pomjeranju roka za provedbu plana oporavka EU

Norveška bi trebala ubrzati usvajanje pravila i propisa EU

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'