Kultura     | 29.05.2019. 16:27 |

KS - Podrška muzejskim kapitalnim investicijama

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. maja (FENA) - Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine i njegovi trenutni i budući projekti, finansiranje i još bolje pozicioniranje u turističkoj punudi Kantona Sarajevo (KS), bili su povod današnje posjete predsjedavajućeg Skupštine KS Elmedina Konakovića, ministrice za obrazovanje, nauku i mlade Zinete Bogunić i povjerenika Turističke zajednice KS Nermina Muzura ovoj našoj najznačajnijoj muzejskoj instituciji.

Direktor Muzeja Mirsad Sijarić upoznao je predstavnike Kantona sa različitim i bogatim muzejskim postavkama, potencijalima kojima Muzej raspolaže te projektima koji su u toku i onima koji su u planu.

Aktuelni projekt je obnova, opremanje i otvaranje paviljona Prahistorije na koji su u Muzeju posebno ponosni, jer sadrži brojne i vrijedne eksponate vezane za period razvoja ovog podneblja.

Po riječima direktora Sijarića, najveći dio finansijske konstrukcije paviljona je zaokružen uz pomoć podrške prijatelja Muzeja, a kako je danas najavljeno, Kanton Sarajevo će kao kapitalnu investiciju iz budžeta obezbijediti nedostajuća sredstva za unutrašnjeg uređenja ove postavke kako bi ona, poslije 25 godina, ponovno bila predstavljena javnosti.

Kao podršku radu muzeja i istovremeno razvijanju navika učenika da posjećuju i uče o historijskoj baštini svoje zemlje Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS će obezbijediti sredstva kako bi učenicima viših razreda osnovnih i srednjih škola bilo omogućena posjeta i razgledanje Muzeja.

Kako je istakao predsjedavajući Konaković, planirano je povećanje tranše koju Kanton Sarajevo preko Ministarstva kulture i sporta daje Muzeju.

- Zemaljski muzej je naše zajedničko blago. Drago mi je čuti da ga sve više posjećuju učenici i turisti iz cijele Bosne i Hercegovine i regiona, da polako vraća svoj sjaj i mi ćemo svakako u tome biti ozbiljna podrška. Ovo je poseban turistički potencijal Sarajeva i naš zajednički interes je ulagati u njega - istakao je predsjedavajući Konaković.

Na sastanku je najavljen novi projekt obnove i osmišljavanja velike botaničke bašte koja je dio muzejskog kompleksa gdje će Kanton Sarajevo biti aktivan partner u pokretanju i finansiranju uređenja i ovog dijela Zemaljskog muzeja BiH, saopćeno je iz Pres-službe KS.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Uk: Rekordan broj turista pokazuje našu predanost razvoju turističke industrije u Kantonu Sarajevo

Hota-Muminović: Razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a štrajk nezakonit

Uk i Pavić Pečenković obišli mališane KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu