Bosna i Hercegovina     | 29.05.2019. 15:52 |

VM - BiH opredijeljena za daljnje aktivno učešće u regionalnim procesima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. maja (FENA) - Vijeće ministara BiH danas je na 172. sjednici u Sarajevu usvojilo tekst odgovora na pismo komesara za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesa Hahna o stepenu realizacije reformskih mjera uvezivanja i dalo saglasnost predsjedavajućem Vijeća ministara BiH da ga uputi evropskom komesaru.

Naloženo je svim nadležnim institucijama BiH da redovno izvještavaju Ministarstvo vanjskih poslova o napretku u provedbi reformskih mjera uvezivanja.  

Naglašeno je da BiH ostaje opredijeljena za daljnje aktivno učešće u regionalnim procesima, prvenstveno Berlinskom procesu, odnosno Agendi za povezivanje u sektorima transporta i energetike, te ekonomskom povezivanju u okviru Regionalnog ekonomskog područja.

U odgovoru se daje pregled ostvarenog napretka u provođenju reformskih mjera povezivanja u oblastima saobraćaja, energije, regionalnog ekonomskog prostora, uključujući i finaliziranje bilateralnih ugovora u cilju pristupanja Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, investicija, mobilnosti radne snage, te digitalizacije.

 

BiH se priprema za samit Berlinskog procesa u Poljskoj

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova, donijelo je Odluku o imenovanju Koordinacijskog tijela za koordinaciju i praćenje procesa svih priprema Bosne i Hercegovine za učešće na narednom samitu Berlinskog procesa zapadnog Balkana koji će biti održan u julu 2019. u Poznanju, Poljska.

Cilj je osigurati pravovremene, koordinirane i efikasne pripreme učešća delegacije Bosne i Hercegovine na samitu Berlinskog procesa u Poznanju.

 

Provođenje sporazuma između BiH i Švedske

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, donijelo je Odluku o imenovanju Upravnog odbora Finansijskog mehanizma za provođenje Gender akcionog plana u Bosni i Hercegovini (Upravni odbor FIGAP II programa).

Formiranje Upravnog odbora predviđeno je Posebnim sporazumom između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, koje zastupa Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, i Kraljevine Švedske koju zastupa Međunarodna razvojna agencija za saradnju.

 

Učenici osnovnih škola sa Kosova u posjeti BiH

Vijeće ministara BiH je, na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH, donijelo Odluku kojom je odobren organizirani ulazak i boravak u BiH, pod posebnim uvjetima, državljanima Republike Srbije, učenicima osnovnih škola sa područja Kosova, u periodu od 16. do 23. juna 2019. 

Na taj način Vijeće ministara BiH je odgovorilo na molbu humanitarnog Udruženja "Odbor za pomoć Kosovu i Metohiji" iz Banje Luke za pomoć u realizaciji dolaska 899 učenika u lokalne zajednice u BiH.

Radi se o grupi učenika bez važećih putnih isprava, starosti od 10 do 15 godina, koji finansijski nisu u mogućnosti da pribave pasoše Srbije.

 

Realizacija zaključka Predsjedništva BiH o migrantskoj situaciji

Vijeće ministara BiH upoznato je o realizaciji zaključka Predsjedništva Bosne i Hercegovine broj 01-50-1-1421-59/19 od 17. aprila 2019. i zaključka Vijeća ministara Bosne i Hercegovine broj 05-07-1-1008-4/19 od 14. maja 2019. u vezi sa migrantskom situacijom.  

Ministarstvo sigurnosti BiH zaduženo je da nastavi sa realizacijom tog zaključka i o tome informira Vijeće ministara BiH na narednoj sjednici.    

 

Nastavljene pripreme za predstavljanje BiH na Expo Dubai

Bosna i Hercegovina nastavlja pripreme za učešće na Svjetskoj izložbi Expo 2020 Dubai, gdje će predstaviti svoje potencijale u okviru podteme "Prilika" s fokusom na obrazovanje, zapošljavanje, nove industrije i finansijski kapital.

Za održavanje dana Bosne i Hercegovine na Svjetskoj izložbi Expo 2020 Dubai predloženi su 11. decembar 2020., 18. decembar 2020. i 25. januar 2021.

Ta svjetska izložba bit će održana od 20. oktobra 2020. do 10. aprila 2021. pod sloganom "Povezivanje umova, stvaranje budućnosti".

Expo 2020 Dubai otvara potencijalne mogućnosti pristupa tržištima zemalja za ukupno 3,2 milijarde potrošača i jedan je od najvećih globalnih događaja za oblasti privrede i kulture, a očekuje se predstavljanje oko 200 zemalja, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana