Kultura     | 29.05.2019. 15:36 |

Hrvatsko društvo dramskih umjetnika dodijelilo priznanje Zijahu Sokoloviću

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. maja (FENA) - Hrvatsko društvo dramskih umjetnika dodijelilo je Nagradu/Priznanje istaknutom bh. glumcu Zijahu A. Sokoloviću za njegovih 50 godina glumačkog života te doprinos hrvatskom glumištu i kazališnoj/pozorišnoj umjetnosti.

Nagradu je Sokoloviću uručila glumica Perica Martinović, a događaj je upriličen na Festivalu glumca posvećenog glumcu i njegovu stvaralaštvu, održanom od 11. do 19. maja u pet gradova Vukovarsko-srijemske županije (Otoku, Vukovaru, Županji, Vinkovcima i Iloku).

Za devet festivalskih dana prikazano je 30 pozorišnih predstava koje predstavljaju presjek glumačkih umjetničkih ostvarenja prošlogodišnje domaće kazališne produkcije.

Na Festivalu je Zijah A.Sokolović učestvovao sa osam svojih predstava "Lijevo desno glumac".

Festival glumca jedini je festival u Hrvatskoj u čijem je središtu glumac, jer je glumac središte svake pozorišne predstave i svakog pozorišnog događaja.

- Glumac je početak i kraj čovjekove prolaznosti u formi pozorišne umjetnosti i može se reći "pozorište to sam ja - glumac". I Festival je posvećen afirmaciji glumačkog stvaralaštva i velikim glumcima hrvatskog glumišta Fabijanu Šovagoviću, Ivi Ficiju i Nevenki Filipović - navodi se u saopćenju Sarajevskog ratnog teatra SARTR.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Predstava 'Up and Down' reditelja Ermina Brave 18. januara premijerno na sceni SARTR-a

Plesna predstava 'Ptero' iz Hrvatske u nedelju na sceni SARTR-a

Sarajevska premijera predstave 'Othello' u ponedjeljak u SARTR-u

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana