Bosna i Hercegovina     | 29.05.2019. 14:41 |

Izmijenjeni zakoni o statusu zaposlenika u Policiji Brčko distrikta

FENA Saopćenje

BRČKO, 29. maja (FENA) - Vlada Brčko distrikta BiH na izvanrednoj sjednici usvojila je dva zakona kojima se uređuje radno-pravni status zaposlenika u Policiji Brčko distrikta BiH.

Riječ je o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Policiji Brčko distrikta BiH i Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima Brčko distrikta BiH, saopćeno je iz Vlade Brčkog.

Gradonačelnik Brčkog Siniša Milić u izjavi za medije nakon sjednice rekao je da se izmjene koje su učinjene po hitnoj proceduri tiču usaglašavanja zakonskih rješenja s određenim standardima u ovoj oblasti, kao i preporukama nadležne skupštinske komisije za nadzor nad radom policije, a riječ je o normama procesa zapošljavanja i drugih prava i obaveza zaposlenih u Policiji.

- Intencija je i da se pitanje prestanka radnog odnosa u Policiji reguliše na isti način za osiguranike Fonda PIO RS i Fonda PIO/MIO Federacije BiH na način da pod istim uslovima pripadnici Policije oba fonda završavaju ugovor o radu. Dosadašnje rješenje je stavljalo u neravnopravan položaj osiguranike Fonda PIO RS na način da je poseban staž koji su imali njima uračunavan u staž u dvostrukom iznosu tako da su oni ranije morali da odlaze u penziju. Usvojenim izmjenama zakona policijski službenici koji su osiguranici Fonda PIO RS pravo na poseban staž ostvarivat će isključivo na vlastiti zahtjev kao što je to slučaj s pripadnicima Policije koji su osiguranici Fonda PIO/MIO Federacije - pojasnio je gradonačelnik Milić.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Pokušavajući izbjeći privođenje skočio s prvog kata kuće i poginuo

Kurti: Četvorica policajca puštena na slobodu, Janković u pritvoru u Srbiji

Osmani: Petorica kosovskih policajaca i dalje su taoci u Srbiji

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta