Bosna i Hercegovina     | 29.05.2019. 14:20 |

Ispravka vijesti: Islamska zajednica BiH donirala Merhametu... (VIDEO)

FENA Kanita Aliagić

Poštovani korisnici servisa Fene

U vijesti o donaciji Islamske zajednice Merhametu za pomoć migrantima potkrala se nenamjerna greška u iznosu donacije. Naime, umjesto 300.000 KM treba da stoji 30.000. Uz izvinjenje, molim vas da koristite ispravnu verziju vijesti.

SARAJEVO, 29. maja (FENA) - Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini uručila je MDD Merhamet donaciju finansijske pomoći u iznosu od 30.000 KM za ishranu izbjeglica i migranata koji se nalaze u našoj državi.

Ugovor o donaciji danas su potpisali direktor Uprave za ekonomske i finansijske poslove Rijaseta IZ zajednice u BiH Zejnil Rebihić i predsjednik MDD Merhamet Kenan Vrbanjac.

To nije prva donacija i prva pomoć koju Islamska zajednica u BiH izdvaja i pruža izbjeglicama i migrantima. U više navrata donirana je pomoć u hrani i lijekovima organizacijama koje u zakonskim okvirima pomažu migrantima, a reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović je obišao migrante u Bosanskoj Krajini.

- Današnja ramazanska donacija je samo nastavak pomoći koju Islamska zajednica u BiH, u skladu sa svojim mogućnostima, pruža ne samo svojim članovima i pripadnicima, nego i svim ljudima u potrebi - kazao je Rebihić.

Saradnja Islamske zajednice i Merhameta je intenzivirana od 2013. godine na projektima pomoći izbjeglicama i migrantima iz Sirije, stoga predsjednika Vrbanjca raduje nastavak te saradnje.

- Značajna pomoć Islamske zajednice omogućit će Merhametu da osigura hranu za sirijske izbjeglice i migrante i na taj način ćemo im zajedno pomoći i olakšati im život – kazao je Vrbanjac.

Današnje potpisivanje ugovora o pružanju pomoći izbjeglicama i migrantima, kako je kazao Muhamed Jusić, savjetnik reisu-l-uleme za medije i glasnogovornik IZ u BiH, samo je još jedna od humanitarnih akcija koje u mjesecu ramazanu Islamska zajednica u BiH organizira kako bi se pomoglo različitim kategorijama društva u svakom dijelu BiH.

- Iako su to simbolična sredstva koje je IZ u BiH izdvojila, ovo je i poruka međunarodnim organizacijama i vlasti u BiH da pomognu više kako bi se gradovi i dijelovi BiH, prije svega Bosanska Krajina, lakše nosili s izazovom migrantske krize - rekao je Jusić.

Prema islamskom nauku, mjesec ramazan je mjesec darivanja i suosjećanja i u islamskoj tradiciji Bošnjaka je ustaljena praksa da se naročito u ovom mjesecu ukazuje posebna pažnja prema ljudima koji su u nevolji ili trebaju bilo kakve pomoć.

Pogledajte http://fena.ba/video/3017/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/14CXv1Dg19v_dBw42Of1_xJXTUVFEkSjA?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Organiziran iftar za štićenike i uposlenike Doma za djecu bez roditeljskog staranja Bjelave

Islamska zajednica - Dodatni napori za pomoć narodu Gaze

Merhamet će isporučivati od 200 do 400 obroka dnevno za socijalno ugrožene kategorije u Distriktu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo