Bosna i Hercegovina     | 29.05.2019. 13:55 |

Mogherini: 'Pod istim krovom' otvara se prostor za pomirenje

FENA Hana Imamović

BRISEL, 29. maja (FENA) - Cijeli region zapadnog Balkana treba postići odlučnije rezultate o ključnim pitanjima kao što su oblast vladavine prava, borba protiv korupcije i organiziranog kriminala, fundamentalna prava i uspostavljanje demokratskih institucija.

Kazali su to danas u Briselu visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini i komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn koji su na pres-konferenciji prezentirali "Paket proširenja 2019. godinu".

Kako su napomenuli, od ključnog značaja je da se zemlje fokusiraju na proces pomirenja, dobrosusjedske odnose i regionalnu saradnju slijedeći primjer Sjeverne Makedonije koja je postigla sporazum nakon dugogodišnjeg spora s Grčkom oko imena zemlje.

Mogherini je naglasila da je u proteklih pet godina svog mandata primijetila veliko jedinstvo regiona, a najbolji prijatelji za te zemlje i integracijske procese su upravo susjedne zemlje.

Istaknula je da zemlje zapadnog Balkana koje su već članice Evropske unije najviše podržavaju proces proširenja, a time i stvaraju okruženje za podršku drugih zemalja i to je samo po sebi dokaz činjenici da je taj proces potreban za Evropsku uniju, ali i Evropu kao kontinent.

- U regiji u pet godina vidjela sam promjenu s konfrontacije na uzajamnu podršku. Susjedne zemlje žele stvoriti bolje regionalno okuženje imajući u vidu činjenicu da se "pod istim krovom" otvara prostor za pomirenje i ekonomski prosperitet što je tajna uspjeha EU - stav je Mogherini.

Iznijela je podatak da u gotovo svim zemljama regije postoji velika podrška građana procesu pridruživanja EU, a procenti se kreću između 70 i 90 posto i to su brojke, kaže, kakve zemlje članice više nemaju.

- EU je potrebna ta energija i odlučnost. To je potrebno EU koliko je to potrebno i zemljama zapadnog Balkana - zaključila je visoka predstavnica.

Ove godine jedan dio izvještaja posvećen je aktivnostima Narodne Republike Kine u regiji zapadnog Balkana, ali Hahn je poručio da Evropska komisija ne kritizira prisustvo te zemlje, no veća pažnja je posvećena poštovanju evropskih standarda kada je u pitanju konkurencija i javne nabavke te posljedicama finansijskih aktivnosti.

- Ovdje imamo posebnu obavezu, kao partneri, da vodimo računa o zdravom i održivom razvoju zemalja i stoga svi ovi elementi trebaju biti ispoštovani čemu je i posvećena pažnja u godišnjem izvještaju - poručio je Hahn.

Komesar napominje da početak pregovora ne znači da će taj proces biti završen sutra ili prekosutra, to je dugotrajan proces koji traje po nekoliko godina, podsjećajući da je cijeli proces s Hrvatskom, koja je posljednja pristupila EU, trajao gotovo osam godina.

- Nerealno je vjerovati da će novi proces pristupanja za druge države biti kraći, ali sve se zasniva na ostvarenim rezultatima individualno i to ne isključuje mogućnost da će neke zemlje posao završiti prije od drugih. No, taj cijeli proces najbolja je poluga za prilagođavanje evropskim standardima - pojasnio je.

Izražena je nada da će Vijeće Evropske unije adekvatno reagirati na ono što se nalazi u dokumentu o proširenju te da će potrebne odluke biti donesene što prije.

Nakon što je BiH u Brisel poslala odgovore na pitanja iz Upitnika Evropske komisije, kao i odgovore na dodatna pitanja i pojašnjenja, Evropska komisija je dala pozitivno mišljenje o dodjeli kandidatskog statusa za BiH, ali to mišljenje sada treba razmatrati Vijeće Evropske unije.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Belgijsko predsjedništvo EU i Evropska komisija pozivaju na hitnu akciju za zaštitu prava palestinske djece

Habota: Evropska komisija poslala ključne poruke građanima i bh. vlastima

Ćudić: BiH mora iskoristiti novi zamah na evropskom putu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo