Bosna i Hercegovina     | 29.05.2019. 13:09 |

Općina Centar će ustupiti prostor za galeriju 'Bijela soba'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. maja (FENA) - Načelnik Općine Centar Sarajevo Nedžad Ajnadžić ugostio je predstavnike Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992. – 1995. na čelu sa predsjednikom Fikretom Grabovicom sa kojim je razgovarao o osnivanju i pokretanju samostalne galerije posvećene djeci ubijenoj u opkoljenom Sarajevu.

Riječ je o galeriji historijskog i edukativnog karaktera koja će nositi naziv „Bijela soba“, a cilj je da se predstavi dimenzija patnje i stradanja djece u proteklom ratu i čuva sjećanje na njihove prerano izgubljene živote.

Načelnik Ajnadžić je prihvatio inicijativu Udruženja, a zahtjev za dodjelu prostora će biti upućen na odlučivanje Općinskom vijeću Centar.

Grabovica je ukratko predstavio i idejno rješenje Bijele sobe izrazivši zahvalnost načelniku Ajnadžiću što je imao sluha za jedan ovako značajan projekat.

Načelnik Ajnadžić je podsjetio da se ne smije zaboraviti 1.425 dana opsade, 1.601 nevino ubijeno dijete, 12.000 ubijenih civila i građana Sarajeva bez obzira na ime, prezime, vjeru i naciju.

Sastanku su prisustvovali i umjetnica Arma Tanović, kao i osnivač i direktor Muzeja ratnog djetinjstva Jasminko Halilović.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Veći dio Sarajeva danas bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Sutra veliki dio grada bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Šetnja sarajevskih učenika povodom Međunarodnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom