Kultura     | 29.05.2019. 13:11 |

History Fest- Izložba 'Jugoslavija 1989.' u Bošnjačkom institutu

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 29. maja (FENA) - U Bošnjačkom institutu u Sarajevu postavljena je izložba 'Jugoslavija 1989.', koju su priredili bibliotekari Biblioteke Bošnjačkog instituta - Fondacije Adila Zulfikarpašića Narcisa Puljek-Bubrić, Sanin Hatibović i Amra Krzić.

Izložba kroz 24 panoa sadrži fotografije, karikature i tekstove iz novina objavljenih u Jugoslaviji 1989. godine i iz biblioteke i arhiva Bošnjačkog instituta. Hronološki prati političke, ekonomske i kulturne događaje iz 1989. godine u Jugoslaviji i državama istočne i srednje Evrope. Konceptualno, podijeljena je u dva dijela (Jugoslavija i svijet).

Izložba je postavljena u okviru 'History Festa' koji je organiziralo Udruženje za modernu historiju Sarajevo, a cilj je stručnjacima iz oblasti historije ali posebno široj javnosti predstaviti Jugoslaviju 1989. godina.

Autori izložbe kažu da je to za njih bio i svojevrstan izazov da iz štampe koja je objavljivana tada (sedmične i dvosedmične novine) proprate sve ono što se događalo u Jugoslaviji, iz različitih uglova.

- Koristili smo štampu svih republika bivše Jugoslavije, odabrali 24 teme da bismo prezentirali najvažnija događanja i teme koje su obilježile 1989. godinu u Jugoslaviji - naglasila je u izjavi Feni Narcisa Puljek-Bubrić.

Jugoslavija je, kaže, predstavljena kroz političke i ekonomske prilike koje su obilježile 1989. godinu ali i kroz kulturne teme (Danilo Kiš, jugoslavenska pop-rok scena, film i reklamno oglašavanje tadašnjih firmi). 

Za podnaslov te izložbe odabran je naziv hita grupe 'Ekatarina Velika' iz 1989. 'Još samo par godina za nas' jer, kako je naglasila, simbolizira realnost.      

- Rock and roll je osjetio promjene u svijetu, a i tražio promjene kroz svoju muziku. Tekstovi tadašnjih rock and roll hitova govorili su o trenutnoj situaciji. To je uvelike bila angažirana muzika - kazala je.     

Predsjednik Udruženja za modernu historiju Sarajevo Husnija Kamberović u izjavi novinarima na otvaranju osvrnuo se na nekoliko panoa koji govore o ekonomskom stanju u Jugoslaviji ali istaknuo i drugi dio izložbe posvećen, između ostalog, međunarodnoj suradnji, Samitu nesvrstanih, kao i odnosu Jugoslavije i evropske zajednice.

Slogan 'History Festa' jeste 'Učimo iz historije', a sadržaji će biti realizirani do 2. juna u Sarajevu, Banjoj Luci, Konjicu i Mostaru. Kao i ranijih godina planirano je nekoliko panel diskusija, promocija knjiga, predavanja i prezentiranja naučnih projekata.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Lik i djelo Jovana Divjaka predstavljeni izložbom u Historijskom muzeju BiH

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu