Ekonomija     | 29.05.2019. 13:31 |

Uprava: Izvršavajte uredno porezne obaveze

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. maja (FENA) - U Hercegovačko-neretvanskom i Tuzlanskom kantonu izvršena su 74 inspekcijska nadzora u kojima je zatečeno deset neprijavljenih radnika, saopćila je Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine. Inspektori su kontrolisali ugostiteljsku djelatnost, trgovinsku, djelatnost proizvodnje i prodaje pekarskih proizvoda i druge uslužne djelatnosti.

Osim deset neprijavljenih radnika, u ovim aktivnostima je otkriveno 14 obveznika koji nisu evidentirali promet, pet obveznika bez fiskalnog uređaja i jedan objekt u kojem se djelatnost obavljala bez odobrenja nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti je zapečaćeno je 12 objekata, a u 27 slučajeva izdati su prekršajni nalozi te izrečene kazne od ukupno 72.900 KM.

Od ukupnog broja izvršenih kontrola, na području Hercegovačko-neretvanskog kantona je 21. i 28.5.2019. godine izvršeno 50 inspekcijskih nadzora u kojima je otkriveno šest neprijavljenih radnika, sedam obveznika koji nisu evidentirali promet, četiri obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i jedan objekt u kojem se djelatnost obavljala bez odobrenja. Zapečaćeno je sedam objekata, a u 13 slučajeva izdati prekršajni nalozi s ukupno izrečenim novčanim kaznama od 31.000,00 KM.

U Tuzlanskom kantonu su 27. maja izvršena 24 inspekcijska nadzora, otkrivena četiri neprijavljena radnika, sedam obveznika koji nisu evidentirali promet i jedan bez fiskalnog uređaja. Zapečaćeno je pet objekata, a u 14 slučajeva izdati prekršajni nalozi s ukupno izrečenim novčanim kaznama 41.900,00 KM.

Porezna uprava zahvaljuje svim poreznim obveznicima koji uredno izvršavaju obaveze i poziva sve obveznike da svoje obaveze blagovremeno izvršavaju, dobrovoljno prijavljuju i plaćaju, da prijave svakog radnika, odnosno da posluju u skladu sa poreznim i drugim važećim propisima jer je to najbolji i najsigurniji način poslovanja.

- Svoj novac koristite za unapređenje poslovanja, investicije, razvoj, za isplatu plaća zaposlenicima, a ne da teško zarađeni novac trošite na plaćanje kazni i kamata - poruka je porezne uprave.

Ta uprava će nastaviti kontrolu zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanje sive ekonomije te poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade poslovanje i poštuju zakone. Ukoliko u budućim kontrolama, kod ovih poreznih obveznika ponovno budu utvrđene nepravilnosti, bit će im izrečena zabrana obavljanja djelatnosti šest mjeseci.

Porezna uprava će na sve načine pomagati obveznicima koji pokazuju da žele da izvršavaju svoje porezne obaveze i pokazati odlučnost za preduzimanje svih mjera prema onima koji svoje obaveze žele izbjeći i tako ih usmjeriti na zakonito postupanje. Porezna uprava želi biti partner poreznim obveznicima i graditi transparentne odnose zasnovane na važećim zakonima.

Poziva sve radnike nacrno da o tome obavijeste Poreznu upravu. Samo na taj način moći će ostvariti  zakonom zagarantovana prava na zdravstvenu zaštitu, penzijsko i invalidsko osiguranje te druga prava po osnovu radnog odnosa.

- Poštovani radnici, posebno mladi, ovo je vaša domovina i u njoj trebate ostati i biti sretni, a nikako obespravljeni, poniženi i eksploatisani.

Porezna uprava poziva sve građane da saznanja o nelegalnom poslovanju, odnosno nepoštivanju poreznih zakona, prijave Poreznoj upravi. Vašim prijavama vi ste na putu dobra, pravde, istine i pomoći svojoj domovini, a ovo su najviše univerzalne vrijednosti – budite dio univerzalnih vrijednosti i prijavite Poreznoj upravi sve one koji nelegalno posluju. Vaš odziv nije „cinkarenje“. Oni koji to nazivaju „cinkarenjem“ ne žele dobro vama, vašim susjedima i našoj domovini i oni odobravaju nezakonito bogaćenje pojedinaca. Ne dozvolite da vaša prava i sreću umanjuju oni koji vas ne prijavljuju i ne plaćaju poreze i doprinose, varajući tako i vas i državu, a istovremeno uvećavajući svoje bogatstvo. Porezi i doprinosi su i vaš novac. Učinite korak i pomozite sebi. Na taj način dajete mogućnost i drugima da vam pomognu - citat je iz saopćenja.

Porezna uprava poziva sve računovođe i revizore da prijave sve nezakonite radnje koje se odnose na izbjegavanje ili neplaćanje javnih prihoda poreznih obveznika kod kojih obavljaju aktivnosti.

- Vaša dužnost i odgovornost je da djelujete u javnom interesu i u skladu sa pravilima struke, da zaštitite sebe i profesuju koju obavljate. Budite saveznik Porezne uprave u borbi protiv nezakonitog poslovanja.

Porezna uprava naglašava da države koje nemaju uređen porezni sistem su na veoma niskom nivou razvoja, nestabilne, imaju izraženu korupciju, ugrožena prava i po svim kriterijima zauzimaju nepovoljna mjesta na tabelama uređenih država.

Napravimo sinergiju i učinimo svi korak da naša domovina zauzme što bolje mjesto na tabelama uređenih država. Porezna uprava je spremna i odlučna, a jeste li vi? - navadeno je također u saopćenju.

Svaka prijava uživat će punu diskreciju, a prijave možete dostaviti anonimno putem e-maila: sivaekonomija@fpu.gov.ba i primjedbe@fpu.gov.ba; SMS poruke na broj mobitela 061 724 610,

besplatnog poziva na broj 080 020 333 i putem pošte na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku „Nepravilnosti“.                                                   

                                                                

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

PUFBiH - U 258 inspekcijskih nadzora otkrivena 52 radnika 'na crno', kontrole i narednih dana

Javni prihodi u FBiH u deset mjeseci veći za 15,38 posto

U  316 kontrola na području Federacije BiH otkriveno 66 radnika 'na crno' 

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo