Ekonomija     | 29.05.2019. 10:10 |

Porsche pod istragom za korupciju

FENA Internet

SARAJEVO, 29. maja (FENA) - Ured državnog tužioca u Štutgartu saopćio je u utorak da su pretražili urede proizvođača sportskih automobila Porschea zbog sumnje u podmićivanje revizora radi dobijanja poreznih informacija.

Istražitelji sumanjaju da je "službenik iz ureda za reviziju poslovnih objekata u Štutgartu otkrio povjerljive informacije poreznom savjetniku kompanije Porsche AG i prihvatio naknadu u zamjenu", navedeno je u saopćenju.

Gotovo 200 policajaca i istražitelja ureda državnog tužioca pretražilo je urede kompanije, poreznih službi, Porscheovog poreznog savjetnika, te privatne kuće u i oko Štutgarta u potrazi za papirnim i digitalnim dokumentima.

Povrh istrage o mogućem podmićivanju, istražitelji sumnjaju da je kompanija bivšem članu radničkog vijeća isplatila "neutemeljene" i "nerazmjerno velike" iznose novca.

Šest osoba, uključujući i neke iz vodstva kompanije, "možda je počinilo prevaru na štetu Porsche AG-a", stoji u saopćenju.

Početkom maja Porsche je pristao platiti kaznu od 535 miliona eura zbog uloge u odvojenom skandalu "diseselgate".

Porscheova matična kompanija Volkswagen priznala je 2015. da je u 11 miliona vozila širom svijeta ugradila softver koji je omogućio krivotvorenje podataka o emisijama štetnih plinova, prenosi Poslovni.hr.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

MUP: Nastavljena potraga za tijelom djevojčice Danke Ilić

Istražuje se kako je došlo do odrona u kamenolomu kod Mostara

Osmi dan potrage za Dankom Ilić - istraga u više pravaca

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'