Bosna i Hercegovina     | 29.05.2019. 09:36 |

INZ: Stajski otpad sa peradarskih farmi - Od problema do iskoristivog resursa

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. maja (FENA) - Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) je uspješno završio projekt izrade Studije "Stajski otpad sa peradarskih farmi - Od problema do iskoristivog resursa".

Stručni saradnik za veterinarsko javno zdravstvo i ekologiju u Institutu dr. vet. med. Rusmir Goletić pojasnio je da im je posao bio da analiziraju postojeću zakonsku regulativa u BiH, prikupe podatke o registrovanim farmama peradi na području Zeničko-dobojskog kantona, obiđu farme u tom kantonu, ispitaju uzorke peradarskih stajnjaka, te na osnovu analize rezultata donesu i odgovarajuće zaključke koji su bili polazna osnova za izradu Studije o mogućnostima adekvatnog zbrinjavanja i upotrebe stajnjaka sa peradarskih farmi.

Saradnici na projektu su bili stručni saradnik za projekte i međunarodnu saradnju Adela Beriša Fazlagić i stručni saradnik za zdravstvenu ekologiju Safet Kubat.

Goletić je naveo da su studijom dati neki odgovori na pitanja zbrinjavanja i upotrebe peradarskog stajnjaka, a u narednom periodu je planiran nastavak projekta kako bi se u potpunosti razmotrile sve mogućnosti zbrinjavanja i upotrebe stajnjaka sa peradarskih farmi, naročito sa farmi za tov brojlera, kojih je na području ZDK oko 80.

- Njihov broj se iz godine u godinu povećava, u prvom redu zbog rastućih potreba kompanija Brovis d.d. Visoko i Madi d.o.o. Tešanj, ali i drugih, pogotovo sada kada navedene kompanije započinju izvoz pilećeg mesa na tržište EU. Sa povećanjem obima posla raste broj farmi, a time do izražaja dolazi i predmet naše studije - istakao je Goletić.

Cjelokupna studija javno je dostupna na internet stranici Instituta inz.ba, saopćeno je iz tog instituta.

Izradu studije je sufinansiralo Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK, a na osnovu Javnog poziva za dodjelu sredstava za realizaciju programa, projekata i srodnih aktivnosti iz oblasti zaštite okoliša.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

UN-ov Dan zemljišta - Centimetar tla koji se stvara hiljadu godina, ljudi zagade za nekoliko minuta

U fokusu ovogodišnjeg obilježavanja dostupnosti edukacije o šećernoj bolest

INZ povodom Svjetskog dana hrane - Vodu tretirati kao da nam život i hrana ovise o tome

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!