Svijet     | 29.05.2019. 08:03 |

Bez dogovora o šefu Evropske komisije

FENA Internet

BRISEL, 29. maja (FENA) - Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron nisu se suglasili o tome ko će biti novi šef Evropske komisije, prenosi Reuters navodeći da su se lideri EU "pogađali" oko imena kandidata za čelne pozicije u Briselu narednih pet godina. 

Sastanak šefova država i vlada 28 zemalja vodio se iza zatvorenih vrata bez pomoćnika ili mobilnih telefona. 

Diplomate navode da je Merkel bila zaprepaštena Macronovim brzim javnim odbijanjem Manfreda Webera, kandidata kojeg Berlin priželjkuje na poziciji predsjednika EK-a.

Macron je, sa druge strane, rekao da su odgovarajući kandidati i danska komesarka Margrethe Vestager, pregovarač za Brexit Michel Barnier i holandski socijaldemokrata Frans Timmermans.

Španija i Švedska, piše Reuters, podržale su Timmermansa, a Irska i Hrvatska Webera. Luksemburg i Slovenija podršku su dale Vestager.

Lideri istočnih zemalja zahtijevali su da se u raspoređivanju funkcija napravi geografski balans. Poljska i Mađarska se snažno protive Timmermansu koji je kao potpredsjednik EK-a predvodio pravnu istragu protiv te dvije zemlje.

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk izjavio je poslije prve runde konsultacija s EU liderima da budući predsjednik Evropske komisije mora da ima podršku kvalifikovane većine Evropskog vijeća i većinu u Evropskom parlamentu. 

On je istakao da je prema odredbama evropskog Ugovora na Evropskom vijeću da predloži, a na Evropskom parlamentu da izglasa budućeg predsjednika Evropske komisije. 

Tusk je naglasio da se na samitu u Briselu nije razgovaralo o imenima već o procesu izbora kandidata, prenosi Al Jazeera Balkans.  

- To znači da u skladu s evropskim Ugovorima ne može biti automatizma. Istovremeno, niko ne može biti isključen. To što je neko 'vodeći kandidat' nije diskvalifikacija već može samo da poveća njihove šanse - izjavio je Tusk.

On je rekao da su razgovarali i o potrebi da se pri izboru vodećih pozicija u EU zadovolje geografski i rodni kriteriji kao i kriteriji političke pripadnosti.

Tusk je ocijenio da je u stvarnom svijetu savršeni balans teško postići i da će što je prije moguće krenuti u konsultacije sa Evropskim parlamentom i zemljama članicama o kandidatima za predsjednike Evropske komisije i Evropskog vijeća, Evropske centralne banke i šefa EU diplomatije.

- Očekujem rezultate o svim mandatima u junu - poručio je Tusk.

Tusk je nakon neformalne večere EU lidera u Briselu ocijenio i da izlaznost na evropskim izborima, koja je najviša u posljednjih 25 godina, pokazuje da je EU snažna panevropska demokratija o kojoj građani vode računa.

- Većina je glasala za efikasniju, jaču i ujedinjenu Evropu odbacujući one koji žele da je oslabe. To je snažan znak. Evropa je pobjednik ovih izbora - poručio je Tusk.

On je dodao da je Brexit bio "vakcina” protiv lažnih vijesti i anti EU propagande i da su ljudi izvukli zaključke kada su vidjeli "šta Brexit znači u praksi".

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

EU postigla dogovor o produženju bescarinskog režima za ukrajinske poljoprivredne proizvode

Otvorene nove prostorije Općinskog suda u Zenici, EU izdvojila dva miliona eura

Nikšić: BiH zaslužuje da bude dio evropske priče (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo