Svijet     | 28.05.2019. 15:58 |

Rumunska premijerka Dancila odbacila mogućnost raspisivanja prijevremenih izbora

FENA Internet

BUKUREŠT, 28. maja (FENA) - Rumunska premijerka Viorica Dancila izjavila je u utorak da će statutarna tijela Socijaldemokratske partije (PSD) odlučiti treba li doći do promjena u čelništvu stranke, odbacujući mogućnost održavanja prijevremenih izbora.

Dancila je ovo izjavila uoči sastanka Nacionalnog stalnog biroa PSD-a.

- Odluke su donijete unutar statutarnih tjela nakon što smo razgovarali sa svim našim kolegama. Nisam zagovornik ideje da odluku isključivo treba donijeti predsjedavajući stranke - kazala je ona.

Upitana također o mogućnosti sazivanja prijevremenih izbora, premijerka je kazala da to "nije opcija".

Dancila je u ponedjeljak preuzela vođenje vladajuće stranke nakon što je dosadašnji predsjednik Liviu Dragnea osuđen na zatvorsku kaznu zbog korupcije.

To je drugi udarac za stranku u kratkom vremenu nakon poraza na evropskim izborima u nedjelju i zaostajanja za opozicionom Nacionalnom liberalnom strankom, prenosi rumunska novinska agencija Agerpres.

Posljednji parcijalni rezultati koje je objavio u utorak Centralni izborni zavod pokazuju da je Nacionalna liberalna stranka osvojila 26,33 posto glasova, a Socijaldemokrati 23,16 posto.

Iza dvije stranke slijede alijansa USR PLUS 2020 s 21,34 posto, PRO Rumunija sa 6,80 posto, mađarska Demokratska unija Rumunije sa 6,09 posto i stranka Narodni pokret s 5,7 posto.

Alijansa liberala i demokrata, vladajućih koalicijskih partnera PSD-a, nije prešla izborni prag od pet posto, prenosi Xinhua.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Povećan interes za izbore za Evropski parlament

Bugarska i Rumunija priključile se 'zračnom i morskom' Šengenu

Italijanski lijevi centar okuplja se za evropske izbore oko liste 'Sjedinjene Države Evrope'

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije