Regija     | 28.05.2019. 14:43 |

Slovenija želi da Sj. Makedonija na summitu EU-a dobije datum za članstvo u EU

FENA Agencije

LJUBLJANA, 28. lipnja (FENA) - Slovenski premijer Marjan Šarec izjavio je u utorak da se njegova država zauzima da Sjeverna Makedonija na summitu EU-a u lipnju dobije datum za početak pregovora za članstvo u toj integraciji, nakon što se susreo s makedonskim premijerom Zoranom Zaevom koji boravi u službenom posjetu Ljubljani.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare Šarec je kazao da bi EU datum za početak pregovora sa Sjevernom Makedonijom trebala odrediti na idućem summitu EU-a u lipnju te tako priznati napredak koji je ta država učinila do sada.

-Sjeverna Makedonija nam je prijateljska i partnerska država koja je u zadnje vrijeme napravila velik napradak - kazao je Šarec.

Ističući rješavanje pitanja Makedonije sa susjednim državama, osobito s Grčkom oko imena, što je uklonilo dugogodišnju blokadu u napretku prema članstvu u NATO savezu i Europskoj uniji, slovenski je premijer izrazio veliku potporu svoje države integraciji zapadnog Balkana u europsku obitelj te kazao da je Slovenija jaka zagovornica što skorijeg početka pregovora sa Sjevernom Makedonijom.

Zahvaljujući Šarecu i Sloveniji na potpori, Zaev je kazao da je nakon 14-godišnjeg razdoblja Makedonije kao kandidatkinje došlo vrijeme da započnu pregovori o članstvu, da je svjestan da će taj proces trajati godinama, ali da su pregovori važni kao prilika da se omogući napredak makedonskog društva.

Zaev je u predavanju na Institutu za balkanske i bliskoistočne studije (IFIMES) u Ljubljani kazao da sve makedonske političke stranke i više od 75 posto stanovništva podržavaju pristupanje Makedonije Europskoj uniji, da nakon izbora za novi Europski parlament očekuju kako će djelovati buduća Europska komisija i hoće li  zapadni Balkan biti uvršten na agendu širenja EU-a. Osim toga izrazio je nadu da bi njegova država još ove godine mogla postati 30. članica NATO saveza.

Zaev i Šarec u utorak su između ostalog zajedno izrazili nadu da će predsjednici Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Hashim Thaçi, nastaviti dijalog o normalizaciji odnosa kako bi se djelovalo na pravcu normalizacije odnosa, ali i stabilizacije šire regije, prenosi Hina.

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Dačić: Srbija je razočarana što je spriječeno da se čuje istina o NATO "agresiji"

New York: Sjednica Vijeća sigurnosti UN-a u povodu 25. obljetnice NATO-ovog bombardiranja

U Crnoj Gori i Srbiji obilježena 25. obljetnica početka NATO udara

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo