Bosna i Hercegovina     | 28.05.2019. 14:51 |

U Sarajevu predstavljena prva u svijetu poštanska marka World IBD Day

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 28. maja (FENA) - Udruženje oboljelih od Morbus Crohna i ulceroznog kolitisa u BiH i ove godine obilježilo je 19. maj, World IBD Day - Svjetski dan upalnih bolesti crijeva.

Ovaj put podršku su im dala i tri poštanska operatera "BH Pošte", "Hrvatske pošte" i "Pošte Srpske" koji su povodom tog dana štampali poštanske marke s istim motivom te su to prve marke u svijetu izdate povodom World IBD Daya.

Zvanično predstavljanje poštanskih marki upriličeno je danas u Botaničkoj bašti Zemaljskog muzeja BiH, uz prigodan program.

Predstavnici sva tri operatera ovom prilikom istakli su zadovoljstvo što su imali priliku i na ovaj način da podrže rad Udruženja oboljelih od Morbus Crohna i ulceroznog kolitisa u BiH te naglasili da je ovo prvi put da jedna zemlja izdaje poštansku marku posvećenu IBD danu.

Marka je izdata u tiražu od 10.000 primjeraka nominalne vrijednosti 1,80 KM.

Voditeljica odjela filatelije "Hrvatske pošte" Mostar Željka Šaravanja navala je da je dizajn marke rađen po fotografiji umjetničkog fotografa Samira Hadžića, na kojoj je prikazano drvo života.

- Drvo života ima posebnu simboliku. Povezuje zemlju po kojoj hodamo, povezuje nebo. Povezuje ono osnovno, najvažnije u životu. Jer, što je važnije od zdravlja a to tek znamo kad ga izgubimo - rekla je Šaravanja.

Predsjednica Udruženja oboljelih od Morbus Crohna i ulceroznog colitisa u BiH Alma Hadžić istakla je da ovo Udruženje egzistira na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine boreći se za prava oboljelih od ovih teških i neizlječivih bolesti.

Ocijenila je da je i izdavanje ove marke način da se skrene pažnja na spomenute bolesti.

Hadžić ističe da je u Federaciji BiH ostvareno pravo na biološku terapiju te da postoji i dobra lista za opštu terapiju, ali su problem kantoni koji ne mogu da podrže liste zbog nedostatka finansijskih sredstava, dok u Republici Srpskoj postoji biološka terapija ali nema opšte.

- Procjenjuje se da u svijetu ima oko pet miliona oboljelih od upalnih bolesti crijeva, dok je broj registrovanih u BiH 1.600, a vjerovatno je i veći. Crohnova bolest se naziva i studentska bolest, jer zahvata mlade a povećan je i broj oboljele djece. Nedavno je  registrovano oboljelo dijete starosti od godinu dana - izjavila je Hadžić.

Udruženje oboljelih od Morbus Crohna i ulceroznog colitisa u BiH osnovano je 2002. godine. Daje podršku i pomoć oboljelima, posebno se zalažući za poboljšanje zdravstvenog, socijalnog i pravnog statusa pacijenata.

U svijetu se 19. maj obilježava kao World IBD Day - Svjetski dan upalnih bolesti crijeva. Na taj dan će udruge oboljelih iz cijelog svijeta pokušati široj javnosti ukazati na položaj oboljelih od upalnih bolesti crijeva i teškoće koje oboljeli od ovih hroničnih i neizlječivih bolesti imaju, a to su narušavanje kvalitete života, radne sposobnosti i nerijetko invaliditet kao posljedica bolesti.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Flora i fauna na markama HP Mostar

Predstavljena poštanska marka 'Kulturno-historijsko naslijeđe - Zgrada Centralne banke BiH' (VIDEO)

Tiskana prigodna poštanska marka 'Međugorje 2020.'

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu