Bosna i Hercegovina     | 28.05.2019. 14:32 |

Brkić-Gomes Pereira: Odnosi BiH i Brazila prijateljski i bez otvorenih pitanja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. maja (FENA) – Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić sastao se danas s veleposlanikom Savezne Republike Brazil u BiH Manoelom Gomesom Pereirom

Tom prigodom Brkić i Gomes Pereira razgovarali su, među ostalim, o bilateralnim odnosima dvije zemlje, unapređenju suradnje, aktualnoj situaciji, europskim i euroatlantskim integracijama u BiH, statusu Bosne i Hercegovine u vezi s članstvom u Svjetskoj trgovinskog organizaciji (WTO) te ostalim globalnim i regionalnim izazovima.

Brkić  je izvijestio  brazilskog veleposlanika o procesu formiranja vlasti na svim razinama BiH nakon Općih izbora održanih u listopadu prošle godine.

Na sastanku je istaknuto da su odnosi Bosne i Hercegovine i Brazila prijateljski i bez otvorenih pitanja.

Bilo je riječi i o značaju okončanja procedure u svezi s potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju za uspostavljanje političkih konzultacija kao i Memoranduma o međusobnoj suradnji u oblasti diplomatske obuke između Ministarstava vanjskih poslova BiH i Brazila.

Veleposlanik Brazila u BiH zatražio je potporu BiH za kandidaturu za nestalnog člana Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda za razdoblje 2022.-2023. godine, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVPBiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Brkić: Integracija u EU i unapređenje odnosa s NATO-om prioriteti bh. vanjske politike

Webinar o povećanju vidljivosti ekonomske diplomatije MVP-a BiH i promovisanju mogućnosti ulaganja

Brkić: Za BiH od ogromnog značaja da dobije pozitivnu odluku o pokretanju pristupnih pregovora

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo