Ekonomija     | 28.05.2019. 13:42 |

Za poslovne subjekte u ZDK-u 2,4 miliona KM u okviru programa subvencija

FENA Saopćenje

 

ZENICA, 28. maja (FENA) - Ministarstvo za privredu Zeničko-dobojskog kantona objavilo je sedam javnih poziva za dodjelu finansijskih sredstava poslovnim subjektima u okviru programa subvencija vrijednog 2,4 miliona KM. Javni pozivi su objavljeni na internet stranici kantonalne vlade, a otvoreni su do 27. juna.

Za podršku razvoju konkurentnosti privrede opredijeljeno je 700.000,00 KM, što je pojedinačno i najvrjednija grant shema. Od toga, za tehnološko unapređenje MSP-a, unapređenje kvaliteta proizvoda i strandardizaciju poslovanja i proizvodnih procesa predviđeno je 500.000,00 KM, za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju radnika radi postizanja višeg stepena produktivnosti i kreiranje radnih mjesta 125.000,00 KM, a za pristup tržištu i promociju proizvoda malih i srednjih preduzeća (MSP) 75.000,00 KM.

Na javni poziv za podršku konkurentnosti mogu se prijaviti MSP koja posluju minimalno šest mjeseci te imaju tri i više zaposlenih. Podnosilac prijave mora osigurati vlastito finansiranje od minimalno 50 posto ukupnog iznosa za realizaciju predloženog projekta.

-Očekivani rezultati grant sheme su da u roku od 12 mjeseci minimalno 21 malo i srednje preduzeće ostvari povećanje prihoda, po mogućnosti izvoznih poslova, u iznosu od minimalno tri posto u odnosu na ostvareni prihod iz prošle godine, da kreira najmanje 50 novih radnih mjesta kao rezultat unapređene tehnološke opremljenosti, obučene radne snage i promocije podržanih MSP-a te da se unaprijede znanja i kvalifikacija najmanje 70 osoba za bolji pristup tržištu rada - kaže ministar privrede ZDK Zlatko Jelić. 

Također, objavljen je javni poziv za podršku fizičkim licima i obrtima za subvencioniranje administrativnih troškova kod pokretanja poslovnih ideja i registracije privrednih subjekata, zatim za subvencioniranje investicija kod obrta iz područja prerađivačkih djelatnosti i starih zanata, kao i subvencioniranje administrativnih troškova kod pokretanja poslovnih ideja i registracije privrednih subjekata - samo za korisnike koji su prošle godine koristili prvu godinu poticaja "troškovi doprinosa za uposlenika privrednog sistema".

Predloženi projekti moraju biti završeni najkasnije šest mjeseci nakon potpisivanja ugovora.

-Prednost prilikom rangiranja projekata imat će preduzeća koja izvoze 50 posto i više prometa, čije vlastito učešće u projektu iznosu više od 50 posto, koja su u većinskom vlasništvu osoba mlađih od 35 godina starosti ili u vlasništvu žena, posluju u općinama koje su izrazito nerazvijene ili nedovoljno razvijene, do sada nisu koristila naše poticaje, obavljaju pretežnu djelatnost proizvodnje s visokim stepenom finalizacije, unapređenje tehnološke opremljenosti za rezultat ima novo zapošljavanje te doprinosi integraciji inovacija u poslovanje - kaže Jelić.

Ove godine se po prvi put mogu prijaviti i firme iz IT sektora.

Ministarstvo za privredu objavilo je i javni poziv za dodjelu subvencija za projekte izgradnje i obnove javne turističke infrastrukture, za subvencioniranje povećanja iskorištavanja kapaciteta u ugostiteljskim objektima iz skupine "druge vrste objekata za smještaj", "ugostiteljske usluge u domaćinstvu" i "ugostiteljski objekti u seoskom domaćinstvu" i podsticanje turizma u seoskim domaćinstvima, a posljednji je javni poziv za dodjelu i refundiranje subvencija za projekte komora i udruženja iz područja privrede.

Premijer Mirza Ganić ističe kako Vlada kroz ovakve programe subvencija želi vratiti privredi dio sredstava koja preduzeća izdvajaju prema državi te na taj način pomoći jačanje konkurentnosti, otvaranje novih radnih mjesta i zadržavanje liderske pozicije ZDK-a u izvozu.

-Privrednici moraju biti tretirani kao osobe od najvišeg javnog interesa, jer oni otvaraju radna mjesta i svojim znanjem i radom stvaraju dodatnu vrijednost, a svi zajedno omogućuju punjenje budžeta", kaže premijer Ganić, saopćeno je iz Press službe ZDK-a.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Đaci u ZDK trenutno na proljetnom odmoru, preporuka da nenastavne dane imaju i za Bajram

Ramazanska čestitka premijera Pivića i predsjedavajućeg Huskića

Isak otvorio matematičko takmičenje za učenike iz Zeničko-dobojskog kantona

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo