Bosna i Hercegovina     | 28.05.2019. 12:56 |

U Sarajevu počela konferencija o aktivizmu mladih u lokalnim zajednicama

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 28. maja (FENA) - Mladi iz 56 lokalnih zajednica iz BiH okupili su se na konferenciji u Sarajevu na kojoj će se u naredna dva dana educirati kako da postanu aktivni u procesu donošenja odluka i time utiču na izgradnju mira u svojim lokalnim zajednicama.

Riječi dobrodošlice uputio im je načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić nadajući se da će im predavanja na konferenciji omogućiti i podstaći ih da se bolje uključe u aktivnosti lokalne zajednice iz koje dolaze.

U tome im, kako je istakao, svojim primjerom može pomoći Općina Centar koja utiče na veću aktivnost mladih putem raznih projekata te djelovanjem Komisije za mlade u Općinskom vijeću i Savjetom za mlade u Kabinetu općinskog načelnika.

- Također, nadam se da ćemo čuti nove ideje kako da još bolje lokalna zajednica pomaže mladima. Do sada smo veoma zapažene rezultate postigli u start-up biznisima za mlade, te smo u dosadašnje dvije budžetske godine zaposlili, po principu samozapošljavanja, oko 107 mladih ljudi  - kazao je Ajnadžić.

Zahvalio se Razvojnom programu Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH što je podržao projekat „Obrazovanje kroz aktivizam mladih kao put u procesu izgradnje mira“ u okviru kojeg se održava istoimena konferencija.

To je, kako kaže voditeljica projekta UNDP BiH Alma Mirvić, dobra prilika da se otvori prostor za dijalog koji će omogućiti mladima proces izgradnje razumijevanja u cijeloj zemlji.

- Na konferenciji će oko 100 mladih govoriti o raznim temama poput aktivizma i volonterizma na lokalnom nivou - dodala je Mirvić.

Prvog dana mladi su uglavnom istakli da općine ne pridaju važnost mladima odnosno da nemaju razvijene strategije ni programe za mlade. Zbog toga dolaze u Sarajevu na slične događaje koji im pomažu da se bolje uvežu s drugima i osmisle načine kako da probude aktivizam u svojim zajednicama.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Mladi uputili zagovaračke inicijative u nadležne institucije BiH

U Sarajevu konferencija o razvoju sektora vodnih usluga u BiH

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel