Svijet     | 28.05.2019. 12:43 |

Štrajk radnika javnog saobraćaja u Amsterdamu, otkazano oko 80 letova

FENA Internet

AMSTERDAM, 28. maja (FENA) - Osamdesetak letova na amsterdamskom aerodromu Schiphol otkazano je u utorak jer je nacionalni štrajk radnika javnog saobraćaja otežao putnicima i osoblju da se domognu trećeg po veličini evropskog aerodroma.

Skoro svi vozači vozova, autobusa i tramvaja u Holandiji provode danas 24-satni štrajk, protestujući protiv predloženih reformi penzionog sistema u njihovoj zemlji.

Avioprevoznik KLM savjetovao je putnike da odgode svoje planove i ponudio im je priliku da ponovo zakažu letove za drugi datum bez ikakvih dodatnih troškova.

Britanski EasyJet otkazao je 24 leta nakon što je uprava aerodroma tražila od aviokompanija da ograniče broj putnika koji dolaze na Sciphol što je moguće više.

Ostale aviokompanije koje su otkazale letove su United Airlines, Flybe i Ryanair.

Štrajkovi, koji su doveli do ogromnih saobraćajnih gužvi širom velikih holandskih gradova u utorak ujutru, dio su širih protesta za koje se očekuje da će dovesti do novih prekida rada u tvornicama i među radnicima javnih službi u srijedu.

Sindikati zahtijevaju da vlada odustane od svojih planova da poveća starosnu dob za penzionisanje s trenutnog limita od 66 godina starosti, kao i da olakša ljudima koji obavljaju fizički zahtjevne poslove da se ranije penzionišu, prenosi Reuters.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Njemačke mašinovođe pokrenut će val štrajkova od četvrtka

Očitovanje Vlade HNŽ-a na štrajk u prosvjeti, 35,2 posto proračuna ide na plaće u prosvjeti

Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja KS ostaje pri svojim zahtjevima, najavljuju generalni štrajk

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo