Bosna i Hercegovina     | 28.05.2019. 08:45 |

Miletić pisao visokom predstavniku da Vlada KS želi politički uticaj na policiju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. maja (FENA) - Generalni sekretar Demokratske fronte Zlatko Miletić obratio se pismom visokom predstavniku BiH, u kojem navodi da "Vlada Kantona Sarajevo provodi aktivnosti koje predstavljaju pokušaj da se Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo stavi pod političku kontrolu".

Te radnje, kako tvrdi, u posljednjih nekoliko mjeseci vrši Vlada KS i pojedini zastupnici Skupštine KS podnoseći inicijative za izmjene i dopune Zakona o unutrašnjim poslovima KS i Zakona o policijskim službenicima KS.

- Navedene aktivnosti se poduzimaju na način da se predlažu izmjene strukture članova policijskih odbora, kao i izbor policijskih službenika i jedinice za profesionalne standarde na način da su isti djelimično pod nadležnosti MUP-a KS iako je za to pitanje stvarno nadležna Uprava policije, te naposlijetku izbor policijskog komesara, na način da se proširuje baza kandidata za izbor policijskog komesara na čin samostalnog inspektora, kao i niz drugih prijedloga koje predstavljaju direktan politički uticaj na rad Uprave policije - istakaoje Miletić.

Uvažavajući činjenicu da su misije UN BiH-IPTF i  EUPM BiH u proteklih 20 godina uložile izuzetan napor, te usaglasile procedure rada Uprave policije u okviru MUP-a KS, te nadležnosti i odgovornosti u okviru Uprave policije, smatra da će ovakav pristup izmjena i dopuna Zakona o unutrašnjim poslovima KS i Zakona o policijskim službenicima KS imati katastrofalne posljedice u kontekstu preostalih 15 policijskih agencija na području BiH.

Također, mišljenja je i da će "otvoriti mogućnost političkim strukturama u BiH da u konačnici ovladaju Upravama policije u političkom smislu, čime će učiniti upitnim njihovu profesionalnost i efikasnost u zaštiti građana BiH", saopšteno je iz Demokratske fronte.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Zastupniku u Saboru KSB-a zapalili automobil

Skupština i Vlada KS - Abdulah Sidran će zauvijek biti dio duše Sarajeva

Saopćenje za javnost KO Demokratske fronte USK

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo