Bosna i Hercegovina     | 27.05.2019. 21:21 |

Delegacija KS-Pomoć za unapređenje nastavnog procesa za učenike Konjević-Polja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27.maja (FENA) - Predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković i ministri za obrazovanje, nauku i mlade i finansija Zineta Bogunić i Amel Kovačević posjetili su danas učenike sa šireg područja Konjević-Polja koji pohađaju instruktivnu nastavu u Novoj Kasabi, po nastavnom planu i programu Kantona Sarajevo.

- U razgovoru sa predstavnicima roditelja djece i nastavnog osoblja najavljene su konkretne aktivnosti i pomoć Kantona radi unaprjeđenja nastavnog procesa kao i statusa uposlenih – navode iz Pres službe KS.

Nastavu realizira 16 profesora razredne i predmetne nastave iz Kantona Sarajevo za 130 osnovaca, od prvog do devetog razreda.

Predsjedavajući Konaković kazao je da OŠ 'Malta', kroz svoj sistem, plaća uposlenike koji tu izvode nastavni proces.

- Pred nama je mnogo stvari koje moramo popravljati, ali odavde šaljemo snažnu poruku da ove ljude nećemo ostaviti u problemima koje imaju. Kanton Sarajevo nastavlja i povećat će izdvajanja za tu ustanovu, te dodatno unaprijediti obrazovni proces za djecu povratničke populacije - izjavio je tom prilikom.

Ministrica Bogunić obećala je da će biti riješeni mnogobrojni problemi vezani za status i finansiranje rada uposlenika, koji su u toj ustanovi trenutno angažirani po ugovoru o djelu.

- Nastavnici će dobiti egzistencijalnu sigurnost, ugovore o radu na neodređeno vrijeme što prije. Dobit će sve prinadležnosti kao i nastavnici u Sarajevu. Poboljšat ćemo i ostale uvjete za njihov rad, a učenicima osigurati udžbenike i lektire - navela je ministrica Bogunić.

Delegacija Kantona Sarajevo danas je, nakon Nove Kasabe, posjetila i Srebrenicu.

- Namjera nam je da vidimo kakvo je stanje, kad je u pitanju obrazovanje djece povratnika u Gornjem Podrinju. Vlada KS strateški razmišlja o tom problemu i želi ponuditi najbolje solucije kako da unaprijedimo kvalitetu obrazovanja djece povratničke populacije u tom dijelu BiH. Obezbijedit ćemo dodatna finansijska sredstva da bi se taj vid nastave unaprijedio i omogućio za što veći broj djece - naglasio je ministar Kovačević.

Muhzin Omerović, predstavnik roditelja djece koja pohađaju nastavu u Novoj Kasabi kazao je da se taj program realizira od 2014. godine. Istakao je da su roditelji zadovoljni uspjesima djece, te zahvalio za najavljenu podršku za unaprjeđenje nastavnog procesa.

Predstavnici Kantona poklonili su, tom prilikom, knjige i paketiće učenicima u Novoj Kasabi.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Oslobođeno gotovo 300 otetih učenika u Nigeriji

BiH - Broj učenika u osnovnim školama u 2023/2024. manji za 1,5 posto u odnosu na prethodnu godinu

Vlada ŽZH isplatila ukupan iznos za sufinanciranje prijevoza učenika

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom