Kultura     | 27.05.2019. 20:26 |

'Dani nacionalnih manjina KS' otvoreni mađarskim fotografijama i češkom muzikom

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 27. maja (FENA) - Izložbom fotografija autora Jožefa Farkaša, večeras je u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine (MAK) svečano otvorena šesta kulturna manifestacija 'Minority fest - Dani nacionalnih manjina Kantona Sarajevo'.

Radi se o portretima muzičara, a većina fotografija snimljena je posljednjih 25 godina na njegovim putovanjima. Autor je večeras izrazio zadovoljstvo zbog prilike da fotografije, nakon postavke u drugim evropskim gradovima, vidi i sarajevska publika.

Manifestaciju Minority fest -festival kultura nacionalnih manjina organizira Vijeće nacionalnih manjina Kantona Sarajevo s mađarskim udruženjem 'Hum' i Udruženjem građana češkog porijekla 'Češka beseda', uz podršku Skupštine Kantona Sarajevo.

Kako je na otvaranju kazao predstavnik Mađara u Kantonu Sarajevo i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća nacionalnih manjina Kantona Sarajevo Vedad Hadžibegić večeras su, zahvaljujući umjetniku i majstoru fotografije Jožefu Farkašu i učenicima Osnovne muzičke škole 'Mladen Pozajić', objedinili mađarsku fotografiju i češku muziku.

Najavio je da su u okviru manifestacije, koja će se održati u Sarajevu do početka decembra, planirani brojni kulturno-zabavni događaji čiji je cilj promocija i prezentacija kulturne baštine manjina koje žive u Sarajevu.

- Sarajevo je puno nacionalnih manjina koje zajedno žive i surađuju i u tome se ogleda njegovo bogatstvo. U ovom sazivu Vijeća nacionalnih manjina Kantona Sarajevo, petnaest predstavnika predstavlja petnaest nacionalnih manjina. Možda i nismo dovoljno svjesni vrijednosti kulturnog šarenila, pa evo, još jedne prilike da ukažemo da kulturna raznolikost nacionalnih manjina, stopljena u jedno, predstavlja najljepši šareni bosanski ćilim - naglasio je.

Predsjednica Udruženja građana češkog porijekla 'Češka beseda' Sarajevo Jovanka Manzalović-Šalaka  u izjavi za Fenu podsjetila je da je to udruženje dosad uspostavilo suradnju sa mnogim institucijama kulture.

- A i ovo večeras je jedan mali doprinos očuvanju češke kulturne baštine u Sarajevu, ali i cijeloj Bosni i Hercegovini - naglasila je dodajući da je hor OŠ 'Mladen Pozajić' izveo dvije češke narodne pjesme. 

Izložba fotografija 'Svjedoci vremena' bit će postavljena do srijede 29. maja u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Izložba 'Andrej meets a flower' sutra u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!