Bosna i Hercegovina     | 27.05.2019. 15:47 |

JP Ceste Federacije BiH izdvaja 27,5 miliona KM za projekte u USK

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 27. maja (FENA) - Na današnjem radnom sastanku predstavnika Vlade Unsko-sanskog kantona (USK) i  Javnog preduzeća Ceste Federacije BiH istaknuto je značajno poboljšanje saradnje u posljednjih nekoliko mjeseci, te potvrđeno kako će se u ovoj godini izdvojiti više od 27 miliona KM za projekte u ovom dijelu države.

- Iz plana i programa preduzeća za projekte i redovno održavanje cesta u 2019. godini predviđeno je ukupno 27.500.000 KM. Već je 11 projekata u fazi realizacije i oni bi trebali biti implementirani već u ovoj godini. To su projekti traka za spora vozila Prevoj - Lanište, Ripački klanac, dionica Bosanski Petrovac - Drvar, crne tačke na raskrsnicama Lisa - Cazin i Kamenica - Bihać, sanacija mosta na rijeci Sani u Ključu, te još nekoliko manjih projekata - rekao je izvršni direktor Javnog preduzeća Ceste Federacije BiH Dedo Pjanić.

Iz Direkcije cesta Unsko-sanskog kantona također je najavljeno izdvajanje od 9,5 miliona maraka za sanaciju i održavanje cesta u tekućoj godini.

- Pretvorit ćemo Unsko-sanski kantona u jedno veliko radilište, međutim još uvijek se moramo zadovoljiti činjenicom da su to magistralne i regionalne ceste u pitanju. Nadamo se da ćemo u dogledno vrijeme moći pričati o brzim cestama ili autoputu u našem kantonu - kazao je direktor Direkcije za ceste USK Amir Osmančević.

Nizom sastanaka i jačanjem ove saradnje naglašeno je i opredjeljenje kantonalne vlade za realizaciju važnih infrastrukturnih projekata.

- Podatak da će oko 37 miliona KM ove godine biti uloženo u putnu infrastrukturu jasno pokazuje naše opredjeljenje i želju da barem donekle ispunimo naša obećanja. Sasvim nam je jasno da bez adekvatne putne infrastrukture ne možemo govoriti ozbiljno ni o turizmu i investicijama i zato smo se i usmjerili u ovom pravcu - naglasio je premijer USK Mustafa Ružnić.

Na sastanku je bilo govora i o velikim projektima izgradnje puteva Izačić - Bihać, Bihać - Bosanska Krupa i zaobilaznice u Cazinu, ali je početak njihove realizacije najavljen najranije za iduću godinu.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Premijer USK Nijaz Hušić u novogodišnjoj noći posjetio dežurne službe

Isak sa predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti Unsko-sanskog kantona o jačanju saradnje

Reisu-l-ulema na obilježavanju 30 godina Muftijstva bihaćkog: Vjerujemo u sebe i svoju budućnost

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom