Svijet     | 27.05.2019. 15:27 |

Trump u Tokiju: Moguć je dogovor s Iranom, ne tražimo promjenu režima

FENA Internet

TOKIO, 27. maja (FENA) - Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u ponedjeljak kako je moguć dogovor s Iranom o njegovom nuklearnom programu.

"Doista vjerujem da bi Iran želio sklopiti dogovor, i mislim da je to vrlo pametno od njih, i mislim da je to moguće da se dogodi", rekao je Trump tokom konferencije za novinare s japanskim premijerom Shinzom Abeom u Tokiju, prenosi Reuters.

"Ima šansu (Iran) da bude velika zemlja s istim vodstvom", rekao je Trump. "Ne tražimo promjenu režima - samo želim to učiniti jasnim. Tražimo nuklearno oružje. "

Napetosti između Irana i Sjedinjenih Država porasle su ovog mjeseca nakon napada na naftne tankere u zaljevskoj regiji.

Washington, koji je podupirao teheranskog regionalnog suparnika Saudijsku Arabiju, okrivio je za te napade Iran, dok Teheran poriče te optužbe.

Sjedinjene Države su rasporedile napadačku grupu i bombardere i dodatnih 1.500 vojnika u Zaljev, što je izazvalo strah od sukoba.

Trumpovi komentari došli su nakon što je njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton izjavio u subotu da Sjedinjene Države imaju "duboke i ozbiljne" obavještajne podatke o prijetnjama koje predstavlja Iran, bez davanja detalja.

Trump, koji je u četverodnevnom posjetu Japanu, pozdravio je Abeovu pomoć u rješavanju problema s Iranom nakon što je televizija NHK saopćila kako lider Japana razmatra putovanje u Teheran već sredinom juna. Iran je saopćio kako je u bliskoj budućnosti vjerojatan posjet.

"Znam da je premijer vrlo blizak s vodstvom Irana i vidjet ćemo što će se dogoditi", rekao je Trump.

Tokom zajedničke konferencije za novinare  s Trumpom, Abe je kazao kako će Japan učiniti sve što može u vezi s Iranom.

"Mir i stabilnost na Bliskom istoku vrlo su važni za Japan i Sjedinjene Američke Države i međunarodnu zajednicu u cjelini", rekao je Abe.

Trump je prošle godine povukao Sjedinjene Države iz međunarodnog nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015. i pojačao sankcije u pokušaju okončanja izvoza  iranske nafte.

Japan je bio glavni kupac iranske nafte desetljećima.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Ambasador Japana Kinefuchi prisustvovao Sarajevo European Judo Hopes kupu

Iranski predsjednik Raisi od sutra u posjeti Pakistanu

Bombardovana baza proiranskih snaga u Iraku

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta