Kultura     | 27.05.2019. 16:04 |

Interacademia 2019 susret likovnih akademija regije u srijedu u Širokom Brijegu

FENA Denis Leko

MOSTAR, 27. svibnja (FENA) - Otvorenje međunarodne likovne izložbe "Interacademia", na kojoj će se predstaviti 18 autora iz BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore s 36 djela, bit će upriličeno u srijedu, 29. svibnja, u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti (ALU) u Širokom Brijegu, s početkom u 20 sati. Nakon Širokog Brijega izložba će 13. rujna stići u Mostaru, a zatim i u Trebinju.

Udruga "Krug" izvršni je producent i glavni organizator ovog projekta, a osim visokoškolskih likovnih institucija iz Širokog Brijega i Trebinja u ovom projektu sudjeluju i druge akademije iz zemalja regije.

Predsjednik Udruge građana "Krug" Ivan Vukoja kazao je kako je ideja za ovu izložbu u samom početku bila da se organizira neka vrsta hercegovačkog likovnog bijenala po uzoru na poznati Venecijanski bijenale.

- Akademije u Širokom Brijegu i Trebinju osjetile su potrebu da se u okviru određenih projekata udruže i pokušaju zajednički nešto realizirati, a u isto vrijeme mi u "Krugu" smo razmišljali o jednom značajnom likovnom događaju koji bi se mogao ili trebao napraviti u Mostaru, odnosno Hercegovini. Kad su se te dvije ideje spojile došlo je do ovog formata, odnosno projekta kojeg danas imamo, a nazvali smo ga Interacademia - podsjetio je Vukoja na konferenciji za novinare.

Nakon premijernog izdanja Interacademije 2015. godine, četiri godine kasnije projektu su se priključile akademije iz susjednih zemalja.

- Uz dvije temeljne akademije, onu širokobriješku i trebinjsku, u projekt su sada uključene i akademije iz Sarajeva, Zagreba, Beograda, Cetinja, Banje Luke, te od ove godine i akademije iz Rijeke i Novog Sada. Imamo zastupljene gotovo sve akademije iz BiH i njenih susjednih zemalja, i zasad je to okvir unutar kojega želimo uspostaviti mrežu suradnje te izgraditi ovaj projekt kao jednu ozbiljnu likovnu manifestaciju bijenalnog karaktera - istaknuo je Vukoja.

Osim izlagačkog i kreativnog dijela, Interacademia ima i teorijsku dimenziju, odnosno susret konferencijskog tipa.

- U tom dijelu projekta nastoji se napraviti jedna infrastruktura i okvir za međusobnu suradnju tih akademija na više razina, a istovremeno da to bude okvir unutar kojeg će se promišljati neke bitne teme za kulturnu politiku općenito i kulturne identitete u ovom dijelu Europe i generalno u svijetu, ali isto tako napraviti neka određena razmatranja kad su u pitanju suvremene umjetničke ili likovne prakse - kazao je Vukoja.

Dekan Akademije likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu Stjepan Skoko kazao je kako je Interacademia jako važan projekt za visokoškolsku instituciju kao što je ALU Široki Brijeg.

- Ovaj projekt nudi mogućnost razmjene iskustava i u nastavnom, edukativnom procesu, ali i u kreativnom procesu, a za nas je također jako važan i po pitanju mobilnosti studenata i profesora. Sve to skupa bio je okidač za okupljanje - kazao je Skoko.

Skoko je podsjetio kako su Novi Sad i Rijeka izabrane za europske prijestolnice kulture, pa će njihova iskustva i informacije dobro doći Mostaru u drugom krugu kandidature za dobivanje tog prestižnog naslova 2024. godine.

Projekt Interacademia najvećim dijelom financira se unutar programa "Dijalog za budućnost" kojeg provode agencije Ujedinjenih naroda - UNDP, UNESCO i UNICEF.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Članovi udruge „Korektiv“ uređuju bunker s pogledom na Široki Brijeg

Usvojen rebalans proračuna Grada Širokog Brijega

Povećana energetske učinkovitosti zgrade Područne škole Rasno

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo