Svijet     | 25.05.2019. 11:59 |

Deset alpinista poginulo na Mount Eveerestu u ovoj sedmici

FENA Internet

KATHMANDU, 25. maja (FENA) - Smrću irskog i britanskog alpiniste na Mount Everestu, broj poginulih u najpogibeljnijoj sedmici na najvišem svjetskom vrhu porastao je na deset, saopćili su u subotu organizatori ekspedicija.

- Naši vodiči pokušali su pomoći, ali je on preminuo veoma brzo nakon toga - izjavio je  Murari Sharma iz ekspedicije Everest Parivar, za AFP.

Na sjevernoj tibetanskoj strani planine, 56-godišnji Irac preminuo je u petak ujutru, potvrdili su organizatori njegove ekspedicije na svojoj Facebook stranici.

Čovjek je odlučio da se vrati nakon što se nije domogao vrha, ali je preminuo u svom šatoru u prolazu Sjeverni Col na visini od 7.000 metara.

Četvero alpinista iz Indije i po jedan iz Sjedinjenih Država, Austrije i Nepala smrtno su stradali na Everestu u proteklih sedmicu dana. Još jedan irski alpinista je nestao i vjeruje se da je poginuo nakon što se okliznuo i pao u blizini vrha.

U "zoni smrti" na Everestu ukupno su zabilježena četiri smrtna slučaja, što je povećalo brige da trka za profitom ugrožava sigurnost alpinista. 

Nepal je izdao rekordnu 381 dozvolu, od kojih svaka košta 11.000 dolara, za proljetnu alpinističku sezonu.

Svakom alpinisti s dozvolom pomaže po jedan šerpas, čime se stvara dodatna gužva na vrhu.

Dok se kratki period povoljnih vremenskih uslova primiče kraju, broj alpinista koji žele da ostvare najveći cilj uspona na najviši svjetski vrh raste iz dana u dan.

Procjenjuje se da se 600 ljudi domoglo vrha preko nepalske strane u petak, saopćio je vladin zvaničnik, na osnovu informacija koje je dobio od organizatota ekspedicija.

Na brojnim himalajskim planinama - uključujui i Everest - vrhunac je alpinističke sezone u vrijeme dok povoljni vremenski uslovi traju između kraja aprila i kraja maja.

Još osam alpinista smrtno je stradalo na ostalim himalajskim vrhovima višim od 8.000 metara u ovoj sezoni, dok se dvoje vode kao nestali.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Cvitanušić: Na krovu svijeta osjetio sam zahvalnost pomiješanu sa osjećajem prolaznosti

Tomislav Cvitanušić na završnom dijelu uspona na Everest

Tomislav Cvitanušić u pohodu na kotu od 7.300 metara nadmorske visine

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo