Ekonomija     | 24.05.2019. 19:00 |

Kreiranje upisne politike u škole Unsko-sanskog kantona (VIDEO)

FENA Hazim Aljović

BIHAĆ, 24. maja (FENA) - Ministarstvo obrazovanja Unsko-sanskog kantona organiziralo je prvi sastanak predstavnika općinskih i gradskih službi za privredu s poduzetnicima iz različitih oblasti, da bi se kreirala kvalitetna politika upisa u škole.

Prijedloge su danas iznijeli učesnici sastanka iz Bihaća, Velike Kladuše i Bosanske Krupe.

U Bosanskoj Krupi najveći broj radnika zaposlen je u metaloprerađivačkoj industriji, koja je i najveći izvoznik. Najtraženija zanimanja su zavarivači, CNC operateri i mašinski inžinjeri. Ipak siguran posao nije dovoljan da se učenici nakon završetka osnovne škole odluče za upis u srednje stručne škole koje obrazuju ove profie.

Viđenje, ali i prijedloge su iznijeli iz poduzeća "Krupa kabine" koji u ovoj godini planiraju povećati proizvodnju na 16.000 kabina, zašto bi do kraja godine trebali zaposliti dodatnih 50 zavarivača.

Uime ovog preduzeća Aida Fojnica kaže da privreda prva osjeti ono što je najpotrebnije, koji su nedostaci, a koje mogućnosti.

- Ovaj sastanak je jako pozitivan i nadam se da ćemo uspjeti poboljšati i doći do sigurnosti da bi lokalni i strani investitori dodatno ulagali - rekla je Fojnica.

Azra Veladžić iz Općine Bosanska Krupa kaže da dva vodeća privrednika iz njihove općine, koja se bave metalopreradom, proširuju kapacitete, što znači da im treba još radnika.

Naglašava da jedan privrednik uvodi i treću smjenu.

Kako bi se odgovorilo upravo takvim zahtjevima, u Ministarstvu obrazovanja pored anketiranja učenika i profesionalne orijentacije koja se redovno provodi u školama ostavili su i mogućnost da poslodavci iskažu svoje potrebe.

- U direktnom kontaktu sa zaduženim osobama koje dolaze iz realnog sektora treba doći do kvalitetne informacije kakve su potrebe na tržištu rada u narednih pet godina ili duže da bismo takvu ponudu zastupili u srednjim školama i na univerzitetu - istakao je Adnan Kreso iz Ministarstva obrazovanja USK.

Ove godine nekoliko srednjih škola uvest će nove smjerove da bi se pomoglo privredi koja najveći problem ima u zapošljavanju radnika. Preduzeća su iz tog razloga zaintersirana za pružanje stručne prakse da bi sebi osigurala radnike.

Ovaj angažman Ministarstva obrazovanja ocijenjen je dobrim da bi se iz škole eliminirala neprofitabilna zanimanja, a učenike potaknulo na izbor onih koja su tražena u privredi.

Pogledajte http://fena.ba/video/3002

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1dS_vSBIuBNK0dfGQVNnmGaElXMa8Bh9k?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Potpredsjednik FBiH Igor Stojanović boravio u dvodnevnoj posjeti Unsko-sanskom kantonu

Premijer USK Nijaz Hušić u novogodišnjoj noći posjetio dežurne službe

Sve više škola zabranjuje korištenje mobitela, no hoće li doći do potpune zabrane u FBiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'