Bosna i Hercegovina     | 24.05.2019. 17:33 |

Crnadak pisao Čeferinu i traži promjenu zastave BiH na trofeju Lige Evrope

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. maja (FENA) - Povodom fotografija koje su se pojavile u medijima, a na kojima se jasno vidi da se na pobjedničkom peharu UEFA Lige Evrope nalazi ratna zastava BiH, ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak uputio je pismo predsjedniku UEFA Aleksanderu Čeferinu.

Crnadak je naglasio da je dužan da reaguje nakon što je u medijima vidio fotografiju trofeja koji se dodjeljuje pobjedniku UEFA Lige Evrope, a na kojem se nalazi ratna zastava BiH, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

- To je zastava koja simbolizuje samo jedan narod, a vrijeđa druge narode koji žive u BiH. U BiH žive Srbi, Bošnjaci, Hrvati i ostali, a zastava na postolju pehara je ratna zastava, korištena tokom građanskog rata u BiH, od 1992. do 1995. godine - saopćio je ministar. 

Ističe da je Dejtonski mirovni sporazum iz novembra 1995. donio mir, a BiH je zvaničnu zastavu dobila 1998. godine, te da u BiH svi narodi koje žive vole fudbal, ali da ratna zastava sa pehara vrijeđa mnoge.

- Nadam se da je u pitanju nenamjerna greška, pa Vas molim da prije finalne utakmice UEFA Lige Evrope 29. maja ispravite nepravdu i u postolje pehara utisnete zvaničnu zastavu BiH, jer ova koja se sad nalazi na trofeju to nije - zaključio je Crnadak.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH o pismu u vezi sa ovim slučajem informisalo je i članove Predsjedništva BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Webinar o povećanju vidljivosti ekonomske diplomatije MVP-a BiH i promovisanju mogućnosti ulaganja

Ministar Konaković primio u nastupnu posjetu ambasadora Kraljevine Bahrein za BiH

Konaković primio u nastupnu posjetu novoimenovanog ambasadora Sultanata Oman za BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo