Bosna i Hercegovina     | 24.05.2019. 16:59 |

Vlada RS uvodi poreske olakšice za investiranje u proizvodnju

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 24. maja (FENA) - Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit sa ciljem da se pospješi investiranje u RS.

- Ovim prijedlogom uređeno je da poreski obveznik može da izvrši umanjenje poreske osnovice poreza na dobit za vrijednost ulaganja u opremu i postrojenja za obavljanje registrovane proizvodne djelatnosti – navedeno je u saopćenju Vlade.

Kao značajnu novinu navode i to da se u oporezive prihode ne uključuju prihodi od naplaćenih otpisanih potraživanja, koji su u prethodnom periodu bili uključeni u poresku osnovicu, a nisu bili priznati kao rashod u poreskom bilansu.

Vlada RS je utvrdila i Prijedlog zakona o podsticajima u privredi RS u cilju obezbjeđivanja uslova za sprovođenje sveobuhvatne reforme poslovnog okruženja, stvaranja povoljnijih uslova za povećanje plata zaposlenih u realnom sektoru, priliva investicija, privrednog rasta i zapošljavanja.

- Ovim zakonom uspostavlja se okvir za dodjelu podsticaja privredi, a u cilju povećanja konkurentnosti i produktivnosti. Podsticaji predviđeni ovim zakonom dodjeljuju se privrednim subjektima po dva osnova, za povećanje plate radnika i za direktna ulaganja - naveli su u Vladi.

Ovim zakonom uvodi se jedinstveni registar svih podsticaja koji se dodjeljuju na republičkom i lokalnom nivou.

Vlada RS usvojila je na današnjoj sjednici i dva nacrta zakona, i to izmjene Zakona o posredovanju u  zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti i Zakona o zdravstvenom osiguranju.

Predviđenim izmjenama stvoriće se uslovi za razdvajanje nezaposlenih lica na dvije grupe, one koji aktivno traže posao i one koji su registrovani na evidenciji nezaposlenih samo zbog ostvarivanja zdravstvenog osiguranja.

Pored ove izmjene, trajanje prava na novčanu naknadu za vrijeme nezaposlenosti za radnike sa najdužim stažom je sa 12 produženo na 24 mjeseca. Povećana je i visina novčane naknade koja za lica koja su radila do 15 godina iznosi 45 odsto prosječne plate koju su ostvarivali prije prestanka radnog odnosa i 50 odsto plate za lica sa 15 i više godina staža.

Vlada je utvrdila i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim kasama u cilju jačanja kontrole prometa i usluga putem fiskalnih kasa. Ovim prijedlogom uvode se strožije mjere zabrane rada.

Prihvaćena su i donatorska sredstva Vlade Republike Srbije u iznosu od 1.000.000 eura odobrenih kao jednokratna pomoć radi realizacije Programa podsticanja razvoja preduzetništva kod mladih do 35 godina starosti "Sturt up Srpska", saopćeno je, između ostalog, iz Vlade RS.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Vlada Županije Posavske: Za zaštitu okoliša 430.000 KM, sanaciju cesta 599.000 KM

Sjednica Vlade FBiH danas u Mostaru

Vlada BPK Goražde - Za program kantonalnih podsticaja u poljoprivredi 600.000 KM

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana