Ekonomija     | 24.05.2019. 17:04 |

Ećo: Krajnje je vrijeme bilo da se zabrani izvoz šumske građe iz BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. maja (FENA) - Predsjednik Asocijacije drvne industrije i šumarstva Vanjskotrgovinske komore BiH Suad Ećo, reagirajući na današnju najavu o pokretanju procedure koja bi u konačnici dovela do zabrane izvoza drveta iz BiH te uvođenja taksi na izvoz rezane građe, izjavio je da je krajnje vrijeme bilo da se donese takva odluka.

S ciljem jačanja drvoprerađivačke industrije BiH, Asocijacija je već godinama upozoravala na teško stanje u sektoru te na potrebu uvođenja takve zabrane.

- Ranije sam upozoravao da se potrebe drvoprerađivača u BiH mogu podmiriti jedino ako se uvedu navedene zabrane i takse. Zato pozdravljam ovu odluku i drago mi je da su vlasti prepoznale upozorenja bh. privrednika, kako bi se sirovina usmjerila prema proizvodnim kapacitetima u BiH. Sada očekujemo bolje snabdijevanje drvoprerađivača i proizvođača finalnih proizvoda - istakao je Ećo.

Naglasio je da ova mjera može dati rezultata jedino ako se uvede taksa u oba entiteta.

- Posebno treba stopostotno zabraniti izvoz bukve, hrasta, jasena i oraha, jer domaći proizvođači imaju tržište i kapacitete da proizvode koristeći cjelokupnu sirovinu. I pored nestašice sirovine ova grupacija je bilježila rast izvoza svake godine i jedna je od najperspektivnijih grana industrije u BiH. Sa sigurnošću mogu kazati da bi implementiranje ove mjere predstavljalo pravi podsticaj za industriju i sigurno bi došlo do upošljavanja na hiljade novih radnika - zaključio je Ećo.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Međunarodna konferencija „KUPRES – Modernizacija šumarstva u BIH“

Općina Prozor-Rama traži zaštitu šume na svom području

Potpisan sporazum između Hrvatskih šuma i Hercegbosanskih šuma

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo