Bosna i Hercegovina     | 24.05.2019. 17:00 |

Počela izgradnja bazena na Dobrinji

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. maja (FENA) - Nakon što su riješeni imovinsko-pravni odnosi, izmještene instalacije, te izgrađena nova naseljska kanalizaciona mreža, započela je izgradnja sportsko-rekreacionog centra sa bazenima na Dobrinji, jednog od najvećih infrastrukturnih projekata Općine Novi Grad Sarajevo, čija je vrijednost oko 6,6 miliona KM.

Radi se o vrlo važnom infrastrukturnom projektu čijom izgradnjom će stanovnici najmnogoljudnije općine u BiH prvi put dobiti otvorene bazene s pratećim sportsko-rekreacionim sadržajima, koji će se moći na kvalitetan način koristiti tokom cijele godine.

Samo naselje Dobrinja ima oko 30.000 stanovnika, a ove sadržaje svakako će koristiti i ostali građani, saopćeno je iz Općine Novi grad.

U sklopu sportsko-rekreacionog kompleksa predviđena je izgradnja velikog otvorenog i manjeg bazena za djecu, ali i sportski tereni za odbojku na pijesku i ugostiteljski sadržaji. Nakon ljetnih mjeseci bazen će se tokom zime koristiti kao klizalište, a u ostatku godine to će biti jedna vrsta sportske plohe, gdje će se moći postaviti umjetna trava za sportske sadržaje.

U toku je gradnja objekta kupališta u suterenskom dijelu objekta, gdje će biti smješetena kompletna bazenska tehnika budućeg bazena, postrojenje za prečišćavanje vode i slično.

- Ovo je  jedan od najvećih projekata iz programa Pokrenimo Novi Grad zajedno, koji su građani najviše očekivali. Kada smo prvi put spomenuli da ćemo u našem velikom naselju Dobrinja izgraditi bazen i sportsko-rekreacioni centar, tada je to ljudima izgledalo kao nevjerovatna ideja. Međutim, došli smo u fazu kada je počela njegova realizacija, a već od ponedjeljka će krenuti izgradnja same bazenske školjke - kazao je načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić.

Iako je izgradnja bazena bila planirana mnogo ranije, početak radova usporilo je rješevanje imovinsko-pravnih odnosa vezanih za eksproprijaciju zemljišta koja je provedena 1982. godine, a proces na sudu trajao je oko tri godine, što je u velikoj mjeri usporilo početak radova.   

Za izgradnju bazena osigurano je oko 2.600.000 KM, od kojih je Općina iz budžeta za prošlu i ovu godinu izdvojila 1,6 miliona, dok je budžetom Kantona Sarajevo za 2018. godinu osiguran milion KM. Ugovorom za izgradnju planirano je da radovi traju tri godine, a ukoliko se sredstva obezbijede na vrijeme, projekat će biti završen i ranije.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Općina Novi Grad Sarajevo obilježila Dan Armije RBiH i 32. godišnjicu njenog formiranja

Općina Novi Grad izdala urbanističku saglasnost za izgradnju 12. transverzale na njenom području

Općina Novi Grad: Potpisani ugovori za sufinansiranje troškova poslovanja početnika u biznisu

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije