Svijet     | 24.05.2019. 15:04 |

Zarif u Pakistanu zbog napetosti između Irana i SAD-a

FENA Internet

TEHERAN, 24. maja (FENA) - Iranski ministar vanjskih  poslova Mohammad Javad Zarif upozorio je da je moguća anarhija na Bliskom istoku, ako se svjetske sile ne ujedine kako bi zaustavile ono što je nazvao američkom agresijom, a što je iranski službeni izraz za pritisak Washingtona na Teheran.

Zarif je to izjavio tokom današnjeg susreta sa pakistanskim zvaničnicima u Islamabadu, izvijestila je iranska zvanična novinska agencija IRNA, prenosi  AP.

On je rekao da smo svjedoci kako "SAD svojim nasilničkim pristupom uvodi sankcije Iranu" i dodao da regionalne države moraju da se suprotstave sankcijama zarad vlastitih interesa.

Cilj posjete Mohammada Javada Zarifa, koji je vodio razgovore sa svojim pakistanskim kolegom Shahom Mehmoodom Qureshijem, kao i premijerom Imranom Khanom, nije objavljen. Međutim, bilo je nagađanja da Iran gleda na Islamabad i njegov bliski odnos s Rijadom kako bi pomogao u rješavanju napete situacije na Bliskom istoku.

Uoči dolaska Zarifa, pakistansko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je "sve strane da se suzdrže, jer svaki pogrešno procijenjen potez može izazvati  sukob velikih razmjera".

Iranski vrhovni vjerski vođa  ajatolah Ali Hamenei kritikovao je ove sedmice Zarifa i predsjednika Irana Hassana Rouhanija da nisu uspjeli da sprovedu njegove naredbe u vezi s nuklearnim sporazumom iz 2015. između Irana i svjetskih sila.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Šest ubijenih u napadu na kineske inžinjere u Pakistanu

Iran ocijenio rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o Gazi kao pozitivan, ali nedovoljan korak

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo