Svijet     | 24.05.2019. 12:17 |

Abe u junu u posjeti Iranu, sutra će ugostiti Trumpa

FENA Internet

TOKIO, 24. maja (FENA) - Japanski premijer Shinzo Abe posjetit će Iran  sredinom juna, javila je u petak nacionalna televizija NHK.

Bit će to prva posjeta u četiri decenije i u vrijeme dok globalne brige jačaju zbog rastućih napetosti između Irana i Sjedinjenih Država.

Sjedinjene Države povukle su se iz međunarodnog nuklearnog sporazuma s Iranom i pojačale su sankcije toj bliskoistočnoj zemlji, u namjeri da uguše njenu ekonomiju ukidanjem međunarodnih transakcija u kupovini iranske nafte.

Izvještaj o planiranoj posjeti uslijedio je nakon što je iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif posjetio Japan i sastao se s Abeom i ministrom vanjskih poslova Taro Konom.

Abe će vjerovatno raspravljati o svojim planovima  s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom koji dolazi u subotu u Japan, i konačna odluka mogla bi zavisiti od rezultata njihovih razgovora, prenosi  NHK.

Upitan o pripremama za takvu posjetu, portparol japanske vlade Yoshihide Suga negirao je televizijski izvještaj.

 Upitan da li će to biti tema rasprava s Trumpom, on je samo kazao da će biti riječi o "širokom spektru tema".  Odbio je direktno komentirati šta bi Japan mogao učiniti u kontekstu prijateljskih veza dvije zemlje.

- Naša zemlja ima tradicionalno prijateljske odnose s Iranom - kazao je on, dodajući kako se Japan nada da će biti u stanju da doprinese miru i stabilnosti u regiji. 

Japan je bio velik kupac iranske nafte decenijama prije uvođenja sankcija. Nijedan japanski premijer nije posjetio Iran od 1978. godine.

Tokom posjete Japanu, Zarif je izjavio da je Iran predan svojim međunarodnim obavezama na osnovu međunarodnog nuklearnog sporazuma uprkos američkom povlačenju iz istorijskog sporazuma. Nazvao je ponovno uvođenje američkih sankcija "neprihvatljivim".

Iran također negira optužbe Trumpove administracije o navodnim iranskim urotama protiv Sjedinjenih Država i njihovih saveznika, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Hurtić u posjeti Turskoj: Građani BiH daju veliki doprinos turskoj privredi

Iranski predsjednik Raisi od sutra u posjeti Pakistanu

Bombardovana baza proiranskih snaga u Iraku

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta