Svijet     | 24.05.2019. 10:36 |

Juncker: Istorija će dokazati da je Merkel bila u pravu zbog prihvata izbjeglica

FENA Internet

BERLIN,  24. maja (FENA) - Odlazeći predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker pohvalio je njemačku kancelarku Angelu Merkel zbog njene politike prema prihvatu izbjeglica.

- Angela Merkel učinila je ispravnu stvar u jesen 2015. i istorija će dokazati da je bila u pravu - izjavio je on u intervjuu objavljenom u današnjem izdanju tabloida Bild.

- Da je ona zatvorila njemačku granicu, Austrija i Mađarska kolabirale bi pod teretom izbjegličkog bremena. To je istina - kazao je.

Upitan da li je njemačka kancelarka predvodila ili podijelila Evropsku uniju,  Juncker je odgovorio: "Možete uticati na mnogo stvari iz Berlina, to je tačno".

- Pojedina ličnost ne može, međutim, ni predvoditi ni podijeliti EU. Uvijek su vam potrebni čvrsti pouzdani saveznici i brojni prijatelji ukoliko želite da ostvarite nešto - kazao je Juncker.

- Iako Njemačka nije "gliser nego spori tanker" EU, u ključnim momentima Merkel i ostali imali su "jasnu viziju" i "okupili su ljude oko svojih inicijativa" - izjavio je odlazeći čelnik Evropske komisije, prenosi dpa.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Češka - Prikupljeno dovoljno sredstava za kupovinu 300.000 artiljerijskih granata za Ukrajinu

Evropska narodna stranka danas podržava izbor von der Leyen za drugi mandat na čelu EK

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom