Ekonomija     | 23.05.2019. 17:49 |

Dalipagić održao bilateralne sastanke na ITF-u u Njemačkoj

FENA Saopćenje

LEIPZIG, 23. maja (FENA) - Zamjenik ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić sastao s komesarkom Europske unije za promet Violetom Bulc, koju je informirao o tijeku izgradnje međudržavnog mosta na rijeci Savi kod Svilaja između Hrvatske i BiH.

Za ovaj most Europska unija Bosni i Hercegovini dodijelila je grant u iznosu od 22 milijuna eura, a koji bi, i pored određenih poteškoća u dinamici izgradnje, trebao biti završen do kraja ove godine.

Također, Dalipagić je informirao komesarku i o izgradnji međudržavnog mosta između Hrvatske i BiH na rijeci Savi kod Bosanske Gradiške, za koji je BiH od Europske unije dobila grant sredstva u iznosu od 6,8 milijuna eura. Kazao je da je do sada završen proces javne nabave i da će izvođač biti izabran uskoro, a u završnoj fazi je i izbor nadzora nad izvođenjem radova. Početak gradnje očekuje se u trećem kvartalu ove godine. 

Dalipagić je zatražio od komesarke Bulc da organizira trilateralni sastanak koji bi ona vodila između Europske komisije, BiH i Hrvatske, a u vezi s utvrđivanjem trase Jadransko-jonske autoceste kroz BiH, što je bio jedan od zaključaka sastanka održanog u Sarajevu.

Bulc se zahvalila Dalipagiću na datim informacijama o bitnim projektima koje financira Europska unija i izrazila očekivanje da će se projekti završiti u predviđenim rokovima, te obećala da će organizirati trilateralni sastanak najkasnije do rujna 2019. godine.

Također, Dalipagić je održao bilateralni sastanak s ministrom prometa, pomorstva i komunikacija Turske Mehmetom Cahitom Turhanom s kojim je razgovarao o izgradnji autoceste/brze ceste Sarajevo - Beograd kroz BiH i nastavku aktivnosti na izradi Sporazuma o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola između Vijeća ministara BiH i Vlade Turske.

Na sastanku je bilo riječi i o suradnji u željezničkom i zračnom prometu i informacijskim i komunikacijskim tehnologijama.

Zaključeno je da će se roku od dva mjeseca formirati operativno tijelo sastavljeno od predstavnika oba ministarstva koje će biti nadležno za pitanja suradnje sukladno Memorandumu o suradnji u oblasti prometa i infrastrukture, posebno na realizaciji izgradnje autoceste/brze ceste Sarajevo - Beograd, koji je 2. maja 2019. u Ankari potpisao predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, a što je regulirano člankom 3. predmetnog Memoranduma.

Tijekom sastanka potpisan je Memorandum o razumijevanju o suradnji u istraživačko-razvojnim aktivnostima u oblasti prometa i informacijskih tehnologija između Ministarstva komunikacija i prometa BiH i Ministarstva prometa, pomorstva i komunikacija Turske.

Na kraju Međunarodnog prometnog foruma (ITF-a) Dalipagić se sastao i s Philippom Citroenom, generalnim direktorom UNIFE, organizacije koja predstavlja Europsku željezničku industriju iz Brisela. Nakon što je Dalipagić ukratko izložio stanje u željeznicama, direktor Citroen je ponudio da njegova organizacija pruži pomoć BiH, posebno u oblasti sanacije željezničke infrastrukture.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Na Banjalučkoj berzi promet 202.653,46 KM, kroz 13 transakcija

SASE - Promet dionicama Pretisa 14,3 miliona KM

Na Sarajevskoj berzi promet 69.206,58 KM

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana