Bosna i Hercegovina

Koalicija Pod Lupom-Izmjenama izbornog zakonodavstva spriječiti izborne prevare

BANJA LUKA, 23. maja (FENA) - U okviru projekta koji finansira Evropska unija, Koalicija za slobodne i poštene izbore ''Pod lupom'' jučer je održala Regionalnu konferenciju u Banja Luci na temu ''Budućnost izbora u BiH: Unapređenjem izbornog zakonodavstva spriječiti izborne prevare i osigurati slobodne i poštene izbore u BiH''.

Učesnici jučerašnje konferencije saglasni su da vlast na državnom nivou potrebno je formirati čim prije da bi se, između ostalog, pristupilo neophodnim izmjenama izbornog zakonodavstva u toku neizborne godine, te da je neophodno što prije ući u proces izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH kojim bi se obezbjedio bolji okvir za održavanje slobodnih i poštenih izbora u BiH, saopćeno je iz Koalicije "Pod lupom".

Regionalnu konferenciju otvorio je predsjednik Strateškog odbora Koalicije ''Pod lupom'' Vehid Šehić, koji je naglasio važnost Izbornog zakona BiH jer je, kako kaže, isti ogledalo demokratije jedne države, poštivanja ljudskih i građanskih prava, jednakosti svih građana BiH, zbog čega je potrebno mijenjati Izborni zakon BiH implementirajući odluke Evropskog suda za ljudska prava i ustavnih sudova u BiH.

- Značajno je raditi na ovom polju imajući u vidu činjenicu da je Vijeće Evrope Bosni i Hercegovini prilikom prijema u tu međunarodnu organizaciju dalo kao jedan od postprijemnih uslova da izmjeni svoj izborni zakon jer je diskriminirajući – rekao je Šehić.

Sadržaj dostupan isključivo pretplatnicima FENA servisa. Za više informacija o načinu i uslovima korištenja servisa kontaktirajte marketing@fena.gov.ba.