Ekonomija     | 22.05.2019. 21:27 |

EBRD raspisuje tender za izradu studija za gasovod

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. maja (FENA) - Naredne sedmice na web stranici Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) trebao bi biti objavljen tender za izradu studije izvodljivosti, kao i studije uticaja na okoliš za izgradnju takozvane južne interkonekcije, odnosno gasovoda kojim će se Federacija Bosne i Hercegovine spojiti sa Hrvatskom, kazao je direktor BH-Gasa Jasmin Salkić.

- S obzirom na EBRD-ove procedure, a ovaj tender će biti realiziran putem EBRD-a, očekujemo da će najbolji ponuđači biti odabrani početkom augusta ove godine, kada bi trebala početi i izrada ove dvije studije - istaknuo je Salkić.

Također, dodao je, početkom augusta bi trebala početi i izrada idejnog projekta za južnu interkonekciju, koji će uključivati i elaborat eksproprijacije zemljišta na trasi gasovoda, piše danas Faktor.

Južna interkonekcija podrazumijeva izgradnju gasovoda na dionici Zagvozd-Posušje-Novi Travnik/Travnik s odvojkom za Mostar.

Ovim gasovodom bi se trebao osigurati drugi izvor snabdijevanja FBiH tim energentom, kako više ne bi zavisila isključivo od ruskog gasa i transporta kroz Srbiju i Republiku Srpsku.

Time bi se ujedno stvorila konkurencija dobavljača na gasnom tržištu FBiH, što bi u perspektivi trebalo doprinijeti i nižoj cijeni gasa.

Kod Zagvozda bi se gasovod trebao spojiti na gasovod kroz Hrvatsku kojim se ovaj energent transportira iz terminala tečnog gasa na ostrvu Krku. Hrvatska je svoj dio gasovoda izgradila do Splita i preostala je izgradnja još oko 60 kilometara do Zagvozda.

Južna interkonekcija bi trebala biti duga ukupno 160 kilometara, od čega bi 114 kilometara bio dug gasovod od Zagvozda do Travnika, a 46 kilometara odvojak za Mostar. Ukupna cijena izgradnje trebala bi iznositi 100 miliona eura, a novac bi trebao biti osiguran putem kredita EBRD-a.

Očekuje se da bi prvi kubni metri gasa putem ovog gasovoda u BiH trebali biti dopremljeni 2023. godine.

Salkić je podsjetio da su se u proteklom periodu desilo nekoliko važnih stvari za izgradnju južne interkonekcije.

Na nedavno održanoj Godišnjoj skupštini EBRD-a u Sarajevu i zvanično je potpisan ugovor između USAID-a, EBRD-a i BH-Gasa o dodjeli 500.000 američkih dolara, odnosno oko 875.000 KM, grant sredstava namijenjenih za izradu studija izvodljivosti i uticaja na okoliš.

USAID je još prošle godine obećao osigurati ovaj novac, ali tek potpisom ovog ugovora stvoreni su preduvjeti za raspisivanje ovih tendera.

Osim toga, dodao je Salkić, Vlada FBiH je usvojila izvještaj BH-Gasa o dosadašnjim aktivnostima na pripremama za izgradnju južne interkonekcije, kao i prijedlog međudržavnog sporazuma s Hrvatskom o spajanju FBiH s gasnim sistemom u toj državi.

Ovom odlukom federalni premijer Fadil Novalić je zadužen da dostavi prijedlog sporazuma Vijeću ministara na konačno usvajanje.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

EBRD će osigurati 30 miliona eura pomoći turskim regijama pogođenim potresima

Najavljen novi vid podrške kako bi se uvećali britanski izvoz i investicije na zapadnom Balkanu

Krišto na samitu EBRD-a: BiH je otvorena i poželjna destinacija za inozemna ulaganja

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!