Magazin     | 23.05.2019. 07:56 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 23.svibnja (FENA) -

- 1430. Jovanka Orleanka zarobljena i predana Englezima, koji su je potom izveli na crkveni sud i 1431. osudili na smrt i spalili na lomači.

- 1568. Nizozemska proglasila neovisnost od Španjolske.

- 1785. Američki državnik, filozof, izumitelj i fizičar, Benjamin Franklin, objavio da je izumio bifokalne naočale koje u gornjem dijelu imaju leću za gledanje na daljinu, a u donjem dijelu leću za gledanje na blizinu. Franklin je tvrdio da ih je izumio jer mu je dosadilo često mijenjanje dva para.

- 1823. Rođen Ante Starčević, hrvatski političar i književnik. Otvoreno se protivio upravnim i državnim vezama Hrvatske s Austrijom i Mađarskom te zajedno s Eugenom Kvaternikom osnovao Stranku prava.  

- 1903. Prvo motorno vozilo uspješno prevalilo dugačak put s jednog kraja SAD-a na drugi, točnije iz San Francisca do New Yorka. Putovanje je počelo na današnji dan, a završilo 63 dana kasnije. Automobilom, kojem su dali ime Vermont, upravljali su biznismen H. Nelson Jackson i mehaničar Sewall K. Crocker. 

- 1906. Umro Henrik Ibsen, norveški književnik koji je svojim stvaralaštvom imao veliki utjecaj na modernu dramu. Njegov rad je priznat u cijelom svijetu, a njegova djela izvode se u kazalištima na svim kontinentima. Izvršio je velik utjecaj na kulturni život u nordijskim zemljama, kao i na englesku, njemačku i francusku književnost.

- 1933. Rođena Joan Collins, kultna i slavna britanska glumica i spisateljica, seks-simbol 1980-ih, koju gledatelji najviše pamte po ulozi Alexis Carrington u tv-sapunici Dinastija. Za svoj doprinos filmu, nagrađena je Redom Britanskog Carstva.

- 1934. Vjerojatno najslavniji pljačkaški dvojac Bonnie i Clyde ubijen je na današnji dan u Louisiani. Bonnie Parker i Clyde Barrow pljačkali su trgovina, benzinskih postaja i banaka u SAD-u tijekom Velike depresije, a pored materijalne štete u svojim su pohodima počinili i niz ubojstava.

- 1949. Proglašen Ustav Savezne Republike Njemačke koja je izvorno imala 12 saveznih država i bila odvojena od Njemačke Demokratske Republike (DDR). Ustav iz 1949. vrijedi i danas.

- 1951. Rođen Anatolij Karpov, sovjetski/ruski velemajstor i svjetski šahovski prvak.

- 1969. BBC je naručio 13 epizoda humorističke serije "Leteći cirkus Montyja Pythona" koja je zbog svog neobičnog humora postala veliki televizijski hit. Serija grupe britanskih komičara prikazivana je do 1974., a snimljeno je ukupno 45 epizoda.

- 1971. U zrakoplovnoj nesreći na Krku poginulo je 78 osoba, među njima i hrvatski književnik Josip Pupačić.

- 2002. U valu vrućina u Indiji umrlo 1.030 ljudi, najviše u južnoj državi Andhra Pradesh. Temperatura dostigla rekordnih 51 stupnjeva Celzijusa.

- 2008. U Braziliji je, dogovorom 12 država Južne Amerike, uspostavljena Unija južnoameričkih naroda.

- 2017. Umro Roger Moore, engleski glumac, najpoznatiji po ulozi Jamesa Bonda kojeg je glumio u sedam filmova, a koji se zajedno sa Seanom Conneryjem smatra jednim od najboljih interpretatora te uloge. Nakon povlačenja iz serijala  rjeđe glumi na filmu i uglavnom se posvećuje humanitarnom radu. Od 1991. bio je veleposlanik dobre volje UNICEF-a.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom