Bosna i Hercegovina     | 22.05.2019. 16:25 |

Tribina u povodu 27. godišnjice prijema BiH u Ujedinjene nacije (VIDEO)

FENA Hazim Aljović

TUZLA, 22. maja (FENA) - U ukupnoj historiji razvitka i međunarodnog položaja jedne države ne može biti važnijeg događaja od priznanja njene samostalnosti i suverenosti, odnosno njenog prijema u svjetsku zajednicu ravnopravnih i nezavisnih država - rečeno je na današnjoj tribini upriličenoj na Pravnom fakultetu u Tuzli, povodom 27. godišnjice prijema Bosne i Hercegovine u Ujedinjene nacije.

- Prijemom u tu organizaciju BiH je dobila niz benefita, razvila je diplomatska i konzularna predstavništva, postala je značajan faktor. Dobili smo međunarodno priznatu državu i to je od neprocjenjivog značaja - rekao je dekan Pravnog fakulteta u Tuzli Izudin Hasanović.   

Pravni fakultet u Tuzli već nekoliko godina organizira tribinu posvećenu 22. maju kao danu kada je, nakon 529 godina, BiH ponovo postala međunarodno priznati subjekt.

- Vrlo je važno ukazati studentima, naročito pravnog fakulteta, da je značajan dan 22. maj 1992. godine kada su stečeni svi uvjeti, pravni i druge prirode, da se realizuju svi sadržaji putem kojih jedna država nastupa pred svijetom na međunarodnoj, političkoj, ekonomskoj i svakoj drugoj sceni - rekla je doktorantica Pravnog fakulteta Tuzla i moderatorica tribine Mirna Alibegović.

Naglasila je da je studentima bitno i ukazati na značaj koji je BiH dala u radu UN-a.

- Bila je nestalna članica Vijeća sigurnosti od 2010. do 2012. godine, a u 2011. godini dobila je jednomjesečno predsjedavanje tim organom - podsjetila je Alibegović.

Pravni aspekti i značaj datuma kada je BiH primljena u svjetsku porodicu država izučavaju se na Pravnom fakultetu u Tuzli, a današnjoj tribini pod nazivom ''BiH i UN - pravo na razvoj i napredak'' prisustvovali su studenti prve i četvrte godine. Upravo na prijedlog Naučno - nastavnog vijeća ovog fakulteta, Gradsko vijeće Tuzle prihvatilo je da se jedna ulica u ovom gradu nazove ulicom 22. maja.   

Bosna i Hercegovina, nakon historijskog referenduma njenih građana, postala je 167. članica Ujedinjenih naroda, kao najznačajnije krovne organizacije u svijetu.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2988

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1teqbAxYTYAXVUEVbA38h6ze96fJKmqT-?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Bećirović-Komšić u UN-u: Usvajanjem rezolucije ukazati na globalnu važnost prevencije genocida

Helez u nastupnu posjetu primio ambasadora Republike Sjeverne Makedonije Jakupa Redžepija

Vučić: Krajem travnja na dnevnom redu UN-a rezolucija o genocidu u Srebrenici

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'