Bosna i Hercegovina     | 22.05.2019. 15:39 |

Ključeve stanova u novoizgrađenoj zgradi u Goraždu dobilo 20 porodica

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 22. maja (FENA) – Dvadeset interno raseljenih i porodica slabijeg socijalnog statusa danas je preuzelo ključeve stanova u novoizgrađenoj zgradi socijalnog stanovanja u goraždanskom naselju Rasadnik.

Objekt izgrađen kroz državni projekt stambenog zbrinjavanja u okviru Regionalnog stambenog programa (RSP) u BiH, svečanim presijecanjem vrpce korisnicima su predali ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, predstavnik Delegacije Evropske unije u BiH Đanlukom Vaninijem (Gianluca Vannini) i gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović.

Porodice Bugnur i Dedović 27 godine čekaju da riješe stambeno pitanje.

- Prije rata sam živjela u Čajniču, a poslije rata u Goraždu, 15 godina sam živjela u jednoj baraci pa onda u potkrovlju. Nikad sretnija nisam kao danas. Imam muža i tri kćerke - kazala je Zlatija Bungur.

Zahid Dedović iz Foče također nije krio radost što je dočekao, kaže, najsretniji dan, jer je 40 godina živio kao podstanar.

Državna ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac izrazila je nadu da će 20 porodica koje su danas preuzele ključeve svojih novih domova, nakon dugog i neizvjesnog perioda raseljenja, uspjeti da ostvari svoje životne ciljeve.

- Dijelimo njihovu radost, a riječ je praktično o 59 korisnika. BiH je opredjeljena da riješi pitanje izbjeglih i raseljenih osoba i dok god postoje takve osobe mi ćemo se truditi da svi dobiju krov nad glavom i nadoknade ono što su izgubile. Naše opredjeljenje kroz Regionalni stambeni program je da obuhvatimo prije svega interno raseljene osobe koje više od 20 godina ne mogu da riješe stambeno pitanje - istakla je Borovac.

Ona je uputila zahvalnost donatorima na izdvojenim sredstvima za implementaciju Regionalnog stambenog programa u Bosni i Hercegovini.

- Mi smo kao jedinica za implementaciju projekta prilično smo zadovoljni radovima i rokovima. Izgradnja zgrade koštala je oko 941.000 KM, a Grad Goražde učestvovao je s lokacijom i potrebnim dozvolama. Nadam se da ćemo po toj dinamici u 2019. godini riješiti 313 porodica što će koštati blizu 11 miliona KM, a u narednoj godini još oko 400 porodica - kazao je ministar raseljenih osoba i izbjeglica FBiH Edin Ramić.

Ukupna vrijednost Regionalnog stambenog programa je oko 1,2 milijarde KM, od čega se više od 200 miliona odnosi na projekte u BiH. Sve to bilo bi neizvodivo bez podrške međunarodne zajednice, prije svih Evropske unije, kao najvećeg donatora sa učešćem od oko 450 miliona KM, te Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Norveške, Italije, Švicarske, Danske, Turske i drugih zemalja donatora.

Snažnu podršku programu daju Visoki komesarijat Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR), Organizacija za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) i Razvojna banka Vijeća Evrope (CEB).

- Sretni smo što dijelimo radost s korisnicima koji dobivaju ključeve i oni trebaju biti integrisani u zajednicu, kroz socijalnu zaštitu, obrazovanje i druge vidove, što je bitno za njihov ostanak ovdje. Mi iz EU smo tu da pomognemo lokalnim vlastima u njihovim naporima - rekao je šef Odjela za društveni razvoj pri delegaciji EU u BiH Gianluca Vannini.

Gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović istakao je da je s izgradnjom zgrade u Rasadniku riješen dio dugogodišnjeg problema.

- Goražde je 1992. godine bilo majka cijele regije jer je dočekalo više od 50.000 izbjeglica iz okolnih gradova. Činili smo sve da ih smjestimo i sa ovom zgradom dat je veliki doprinos u tom smislu. Namjera nam je da naredne godine zatvorimo sve kolektivne centre u Goražde - naglasio je Ramović.  

Sa ovom zgradom u Goraždu, do sada je izgrađeno i useljeno devet zgrada sa ukupno 221 stanom, te obnovljeno/izgrađeno 637 porodičnih kuća. Do kraja 2019. godine planirana je obnova i izgradnja još 740 stambenih jedinica, od čega 543 porodične kuće i 197 stanova. 

U sklopu šest potprojekata Regionalnog stambenog programa u Bosni i Hercegovini planirana je izgradnja/obnova ukupno 3.202 stambene jedinice za izbjeglice i raseljena lica, od čega 2.260 porodičnih kuća i 52 višestambene zgrade sa 942 stana namijenjena za stambeno zbrinjavanje po modelu neprofitnog socijalnog stanovanja.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Razvojna banka FBiH otvara poslovnicu u Goraždu

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Počeo 27. planinarski pohod 'Grebak - put života'

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel