Svijet     | 22.05.2019. 15:07 |

Novi ministri u prelaznoj vladi Austrije položili zakletvu

FENA Internet

BEČ, 22. maja (FENA) - Novi ministri u prelaznoj vladi Austrije položili su danas zakletvu, a u njoj se, na mjestima koja su ostala upražnjena posle povlačenja članova iz redova Slobodarske partije Austrije ((FPÖ)), nalaze sada stručnjaci.

U novoj, prijelaznoj austrijskoj vladi, Ministarstvo odbrane vodi vojno lice, zamjenik načelnika Generalštaba Vojske Austrije general pukovnik Johann Luif (59), koji je, inače, bio u međunarodnim misijama na Kosovu i u Bosni i Hercegovini.

Njega je, kao i druge eksperte - visoke državne službenike, predložio kancelar Sebastian Kurz, prenose austrijski mediji.

Ministar odbrane je iskusan vojnik, zamjenik načelnika Generalštaba i šef Direkcije u Generalštabu.

U prijelaznoj vladi su i bivši predsjednik Višeg suda Eckart Ratz (65) koji je na mjestu ministra unutrnjih poslova, šef socijalnog resora bit će Waltera Pöltnera (67), blizak opozicionoj SPO, a šefica austrijske kontrole leta  Valerie Hackl (36) je na čelu ministarstva infrastrukture i saobraćaja, dok će  ministarstvo sporta i državne uprave voditi Juliane Bogner-Strauß, koja je već na dužnosti kao ministarka za pitanje žena, a vicekancelar Hartwig Löger je postao ministar finansija.

Na mjestu šefice diplomatije ostala je Karin Kneissl, koja je došla u vladu preko FPÖ-a, ali ne kao članica, već kao nezavisni kandidat.

Predsjednik Austrije Alexander Van der Bellen, pred polaganje zakletve novih ministara, ukazao je da zbog vanredne situacije u kojoj se nalazi zemlja želi da novim članovima vlade da par savjeta i smjernica.

"Podsjetio bih vas na čemu se oslanja demokratija. Demokratija znači traženje većina uz zaštitu manjina, zbog čega je potreban stalni dijalog, uspostavljanje povjerenja i spremnost na kompromis u cilju zajedničke dobrobiti. Demokratija ne znači nametanje svog stava. Politika je zanat koji zahtjeva poštovanje prema drugima", rekao je austrijski predsjednik.

Van der Bellen je poseban akcenta stavio na EU.

"Ujedinjena Evropa je najbolja ideja. Nemojte to zaboraviti i dajte doprinos toj ideji, kako bi Austrija imala konstruktivnu ulogu u EU, i aktivno učestvovala u potrebnim reformama, poručio je on.

Predsjednik Austrije danas je razgovarao sa svim novim članovima vlade, koji će, nakon polaganja zakletve, prisustvovati prvoj sjednici.

Austrijski parlament u ponedjeljak će  održati vanrednu sjednicu posvećenu aferi koja je dovela do pada vlade, to jest snimcima koji su se pojavili u javnosti na kojima se vidi kako doskorašnji vicekancelar i lider FPÖ-a  Heinz-Christian Strache jednoj navodnoj nećakinji ruskog milijardera nudi državne poslove za finansijsku pomoć njegovoj stranci.

        

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Hrvatska Vlada donijela 6. antiinflacijski paket vrijedan 503 milijuna eura

Vlada Kosova potvrdila sastanak Escobara s Kurtijem u popodnevnim satima

Vlada Kosova zatražila provedbu odluke Ustavnog suda o zemljištu manastira Dečani

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo