Regija     | 21.05.2019. 19:16 |

Pendarovski potpisao zakone koje je odbio bivši predsjednik

FENA Mladenka Krilic

 

SKOPLJE, 21. svibnja (FENA) - Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski potpisao je u utorak ukaze o stupanju na snagu 21 zakona, koje je odbio da potpiše bivši predsjednik Gjorge Ivanov, od stupanja na snagu Prespanskog sporazuma, pa ni zakone, ni amandmane u vezi s tim sporazumom i promjenom Ustava, koji se odnose na novo ime te bivše jugoslovenske republike.

Ivanov je odbio da potpiše i Zakon o jezicima, nakon prvog i drugog usvajanja u parlamentu, a kojim je albanski jezik uveden kao drugi službeni jezik na cijeloj teritoriji te države, uz obrazloženje da je to suprotno makedonskom Ustavu, prenosi Tanjug.

Ivanov je okončao svoj mandat 12. svibnja, a njegov nasljednik Pendarovski smatra da su zaostali zakoni i njihova buduća implementacija od vitalnog interesa za građane Sjeverne Makedonije.

Novi šef makedonske države je potpisao ukaze o stupanju na snagu, između ostalog, i Zakona o izmenama Zakona o operativno-tehničkoj agenciji, koji se odnosi na finansiranje i rad makedonskih sigurnosnih službi, te Zakon o Centralnom registru stanovništva, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o financijskoj potpori investicijama...

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Delegati Doma naroda PSBiH o usvajanju dva važna zakona za evropski put BiH (VIDEO)

Sindikat metalaca Federacije BiH traži donošenje fiskalnih i zakona o minimalnoj plati

Konaković: Vrlo je važno da evropske dokumente usvojimo prije 20. februara

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'