Bosna i Hercegovina     | 21.05.2019. 18:40 |

Općina Novi Grad obećava da će završiti sanaciju ulice Numan-paše Ćuprilića

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. maja (FENA) - Povodom okupljanja stanovnika ulice Numan-paše Ćuprilića u Naselju heroja Sokolje koji su u ponedjeljak, 20. maja,  negodovali zbog toga što duži vremenski period nije završena sanacija i asfaltiranje ulice, Općina Novi Grad Sarajevo obavještava građane da je isključivi krivac što posao još nije završen izvođač radova firma Ame d.o.o. Breza koja je probila sve rokove za izvršenje ugovorenih radova.

Nažalost, odabir firmi za izvođenje radova na određenim projektima vrši se putem javnih nabavki, te u tom smislu Općina ne može uticati na izbor izvođača radova, međutim, obzirom da je firma Ame probila sve planirane rokove za okončanje navedenih radova Općina će pokrenuti raskid ugovora, te će u narednim danima angažirati drugu firmu s kojom ima zaključen ugovor na istim ili sličnim poslovima, koja će završiti asfaltiranje ove ulice.

Nakon niza održanih sastanaka u prethodnih nekoliko mjeseci i datih obećanja od izvođača radova po pitanju utvrđene dinamike izvođenja radova, na insistiranje Općine i stručno tehničkog nadzora na ubrzanju dinamike radova, izvođač nije ispoštovao ugovorenu obavezu, kao ni ugovoreni rok za završetak radova.

Zbog svega navedenog, kao i evidentnog nedostatka kadrovskih, tehničkih i materijalnih resursa firme Ame d.o.o. Breza, Općina Novi Grad je prisiljena uvesti drugog izvođača radova na poslovima asfaltiranja ulice Numan-paše Ćuprilića. Obzirom da izvođač nije blagovremeno izvršio ugovorene obaveze, odnosno da je došlo do kašnjenja roka izvođenja, Općina će kao investitor, u skladu sa članom 10. Ugovora za svaki dan kašnjenja nastalog krivicom izvođača obračunati kaznene penale.

U ulici Numan-paše Ćuprilića prethodno je izgrađen potisno - distributivni cjevovod od pumpne stanice u Briješću do rezervoara za vodu na Sokolju koji je bitan za vodosnabdijevanje ovog područja, kao i rekonstrukcija distributivne vodovodne mreže. U ovoj ulici je rađena sanacija prokopa nastalih prilikom izgradnje cjevovoda, te oborinska odvodnja obzirom da ranije nije postojala kako bi se smanjila oštećenja  saobraćajnice u budućnosti.

Ovim putem Općina Novi Grad Sarajevo upućuje izvinjenje građanima ulice Numan-paše Ćuprilića, te ih informira da će  novi izvođač, u četvrtak, 23. maja, pristupiti nastavku izvođenja radova na završnoj pripremi i asfaltiranju ulice, a radovi će biti završeni u najkraćem mogućem roku. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Posjeta porodici Trnka - Općina Novi Grad u 2024. planirala podršku svim porodicama sa troje djece

Općina Novi Grad Sarajevo subvencionira kamatne stope stambenih kredita za mlade (VIDEO)

Općina Novi Grad sa više od 200 djece svečano obilježila Dan državnosti BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo