Kultura     | 21.05.2019. 17:56 |

Predstava 'Ay, Carmela' na Spomen-parku Vraca

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. maja (FENA) - Na sarajevskom Spomen-parku Vraca 22. juna, pod otvorenim nebom, bit će odigrana predstava "Ay, Carmela" Sarajevskog ratnog teatra  SARTR.

"Ay, Carmela" je hronika sjećanja na španski građanski rat i poklon umjetničkoj časti i dostojanstvu, humanizmu i moralnim kvalitetima kolektivne antifašističke svijesti. To je drama koja govori o kompleksnoj poziciji umjetnika i malog čovjeka u režimu koji oduzima slobodu u ratnim vremenima.

- Upravo iz tog razloga igranje ove predstave ima višestruko značenje u ambijentu Spomen-parka Vraca koji je od austrougarske vojne tvrđave pretvoren u službeno stratište građana Sarajava, tokom Drugog svjetskog rata. Ambijentu koji je nakon Drugog svjetskog rata postao sinonim otpora i borbe građana, te pretvoren u Spomen- park, da bi, naposljetku, u ratnim devedesetim bio devastiran i služio kao mjesto odakle je grad gađan iz teškog topovskog naoružanja i snajpera - istaknuto je u saopćenju SARTR-a.

Spomen-park Vraca se prostire na 3.000 kvadrata otvorenog i zatvorenog prostora i predstavlja jedan od najvećih kulturnih, umjetničkih, istorijskih i turističkih potencijala grada Sarajeva.  

U obnovljenom izdanju, ovaj kompleks vraća se u život upravo izvedbom predstave Sarajevskog ratnog teatra "Ay, Carmela", dok već postoje incijative i drugih kulturnih institucija da svoje sadržaje javnosti predstave upravo u ovom jedinstvenom novom kulturnom prostoru.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Predstava 'Up and Down' reditelja Ermina Brave 18. januara premijerno na sceni SARTR-a

Plesna predstava 'Ptero' iz Hrvatske u nedelju na sceni SARTR-a

Sarajevska premijera predstave 'Othello' u ponedjeljak u SARTR-u

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta