Kultura     | 21.05.2019. 15:53 |

Suay Aksoy: Uloga muzeja je da donese mir i suživot

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 21. maja (FENA) - Predsjednica Međunarodnog muzejskog vijeća (ICOM) Suay Aksoy istakla je danas da je uloga muzeja da donese mir i suživot na prostorima koji su izašli iz konflikata.

Nakon posjete Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjoj Luci, naglasila je da boravi u najvećem gradu RS u povodu obilježavanja Međunarodnog dana muzeja, čija je svrha međukulturna razmjena, razumijevanje i saradnja, kao i promocija kulturnih događaja i naslijeđa u svijetu.

Ovogodišnja tema je "Muzeji kao kulturni habovi: spoj savremenog i tradicije", a to je i tema generalne konferencije ICOM-a u Kjotu, koja će biti održana u septembru i na kojoj se očekuje oko 3.500 učesnika.

- Tema skupa bit će savremeni problemi u muzeologiji, kao i velike promjene u 21. vijeku, među kojima je i održivost muzeja, procjena rizika, gender jednakost, ljudska prava i druga aktulena pitanja, a koja utiču na muzeje i kako da se snađu u svim tim promjenama – rekla je Aksoy.

Napomenula je da ICOM pomaže lokalnim zajednicama i muzejima, kao i da je u proteklom periodu posjetila muzeje u regionu, te se sastala s direktorima tih ustanova u Beogradu, Zagrebu i Ljubljani, a ovo joj je prva zvanična posjeta BiH.

Direktorica Muzeja savremene umjetnosti RS-a Sarita Vujković je ocijenila da muzeji u tom bh. entitetu ulažu napore da budu ustanove koje će pratiti sve preporuke ICOM-a.

Dodala je da će Suay Aksoy u toj muzejskoj ustanovi imati priliku da pogleda izložbu "Percepcije", koja će u septembru zvanično biti prezentovana na generalnoj konferenciji ICOM-a u Kjotu.

- Pokazat ćemo joj naše ideje, razvoj muzeologije i ulogu muzeja u našem društvu - navela Vujković i dodala da će Suay Aksoy biti predstavljen i zmijanjski vez, koji je uvršten na listu nematerijalne svjetske baštine UNESCO-a.

Predsjednica Međunarodnog muzejskog vijeća tokom posjete BiH boravit će i u Sarajevu.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Psihijatrija u Banjoj Luci neuslovna, nazire se mogućnost finansiranja gradnje novog objekta

Švicarski muzej prikazuje kontroverznu zbirku umjetnina stečenih u doba nacizma

Mehić: Muzej 'Život u Sarajevu pod opsadom' izaziva snažne emocije (VIDEO)

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta