Bosna i Hercegovina     | 21.05.2019. 16:11 |

Ćuzulan: Pripremiti plan za provedbu Strateškog okvira za reformu javne uprave

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. maja (FENA) - Ured koordinatora za reformu javne uprave će inicirati pripremu Akcionog plana za implementaciju Strateškog okvira za reformu javne uprave iako još uvijek Strateški okvir nije usvojila Vlada Republike Srpske, a što je jedan od ključnih razloga zastoja u procesu reforme javne uprave i uslova za približavanje BiH Evropskoj uniji.

Koordinator za reformu javne uprave BiH Dragan Ćuzulan na današnjoj sjednici koordinatora za reformu javne uprave naglasio je da Ured koordinatora predugo čeka na usvajanje inovirane Strategije u Vladi Republike Srpske te da su Vlada Federacije BiH, Vijeće ministara BiH i Vlada Brčko Distrikta BiH već ranije usvojili ovaj dokument, saopćeno je iz Ureda koordinatora za reformu javne uprave.

- Mi ćemo pozvati radne strukture da započnu sa pripremom Akcionog plana - izjavio je Ćuzulan.

Dodao je da će izvijestiti Vijeće ministara BiH zašto akcioni plan nije usvojen u roku od šest mjeseci, kako je to bilo predviđeno zaključakom Vijeća ministara BiH prilikom usvajanja strateškog dokumenta.

- Tri nivoa vlasti ne mogu biti taoci Vlade Republike Srpske - istakao je Ćuzulan.

Njegov prijedlog podržali su koordinator za reformu javne uprave Vlade Federacije BiH Enver Išerić i koordinatorica za reformu javne uprave u Vladi Brčko distrikta BiH Vesna Mišević.  

Također, napore na pripremi Akcionog plana podržali su i predstavnici Delegacije Evropske unije koji su prisustvovali današnjem sastanku, a stručnu podršku na njegovoj izradi pružit će SIGMA, navedeno je u saopćenju Ureda koordinatora za reformu javne uprave.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Ćuzulan i Nikolov o donošenju ključnih dokumenata u refomi javne uprave

Uz podršku Evropske unije ka efikasnoj i efektivnoj javnoj upravi u BiH

TIBiH - Bosni i Hercegovini potrebna sveobuhvatna revizija organa javne uprave

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo