Regija     | 21.05.2019. 15:07 |

U Srbiji otvorena prva banka reproduktivnih ćelija

FENA Cvita Kusić

BEOGRAD, 21. svibnja (FENA) - U Klinici za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije u Višegradskoj ulici u Beogradu otvorena je prva banka reproduktivnih ćelija. Donori spermatozoida i jajnih ćelija mogu biti muškarci do 40. godine i žene od 21. do 34. godine.

 Aleksandar Stefanović, direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCS-a navodi da će donorstvo biti dobrovoljno i da se neće plaćati.

 Dodaje da donori spermatozoida i jajnih ćelija mogu biti muškarci do 40. godine i žene od 21. do 34. godine te da moraju proći testove i preglede propisane pravilnicima.

 "Postoje u pravilnicima striktne analize i procedure koje mora proći svaki donor od klasičnog pregleda, preko intervjua, psihološke i genetske procjene, labaratorijskih testova, analiza na spolno prenosive i tropske infektivne bolesti. Znači nitko neće moći biti donor a da ne ispunjava sve te propisane uvjete", objašnjava Stefanović.

 Ističe da se osnivanjem banke proširuje krug osoba koji mogu sudjelovati u tim postupcima.

 "Ljudi će moći biti i donori i darivatelji reproduktivnih ćelija i embriona ali i njihovi primatelji", objašnjava Stefanović.

 Dodaje da je banka značajna prije svega za one parove koji uz pomoć svojih ćelija ne mogu dobiti svoje potomstvo ali i one koji boluju od nekih težih bolesti koji dovode do gubitka reproduktivnih funkcija.

 "Bez obzira da li je to jedan supružnik ili su oba, oni će moći dobiti embrione ali naravno i oni koji boluju od nekih težih bolesti a koje dovode do gubitka reproduktivnih funkcija će moći dobiti ćelije ali će također moći da zamrznu svoja tkiva i eventualne jajne ćelije koje će koristiti naprimjer nakon liječenja", kazao je Stefanović.

 Dodao je da je zakonom predviđeno i da žene bez partnera u nekom trenutku mogu dobiti reproduktivne ćelije, prenosi RTS.

 "Osnivanjem banke reproduktivnih ćelija tkiva i embriona dovršava se nešto što je započeto još prije deset godina i mi smo veoma sretni i ponosni što su Ministarstvo zdravlja i ministar Zlatibor Lončar uspjeli osnovati banku koja će raditi zarad dobrobiti građana Srbije", navodi Stefanović.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Srbija: Brnabić prihvatila zahtjev da se izbori održe 2. lipnja

Kurti: Četvorica policajca puštena na slobodu, Janković u pritvoru u Srbiji

Osmani: Petorica kosovskih policajaca i dalje su taoci u Srbiji

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana