Kultura     | 21.05.2019. 10:53 |

Općina Centar Sarajevo nastavlja podržavati rad Akademije nauka i umjetnosti BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. maja (FENA) - Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić i predsjednik Akademije nauka i umjetnosti BiH Miloš Trifković potpisali su Protokol na osnovu kojeg Općina iz svog budžeta i ove godine donira 10.000 KM za sufinansiranje programskih aktivnosti te ugledne naučne institucije.

Ajnadžić je iskazao zadovoljstvo jer je Općina Centar u mogućnosti da podrži rad takve institucije koja donosi benefit, kako lokalnoj zajednici, tako i bh. društvu u cjelini. Također je naglasio da će Općina nastaviti, u skladu s mogućnostima, pružati podršku i pomagati Akademiji nauka i umjetnosti BiH, izuzetno važnoj državnoj naučnoj instituciji.

Prema odredbama Protokola Uprava ANU BiH se obavezuje da Službi za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Općine Centar najkasnije do kraja ove kalendarske godine dostavi izvještaj s pratećom dokumentacijom o namjenskom utrošku odobrenih sredstava iz općinskog budžeta, saopćeno je iz te općine. 

Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine ustanovljena je zakonom 1966. godine kao najviša naučna i umjetnička institucija na prostoru BiH. Zakonom je Akademiji nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine stavljeno u zadatak da vodi brigu o ukupnom razvoju nauke i umjetnosti, da organizira naučna istraživanja i umjetničke manifestacije, da objavljuje radove svojih članova i saradnika Akademije i da u cjelini brine o stanju i razvoju nauke i umjetnosti u zemlji.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Češka - Prikupljeno dovoljno sredstava za kupovinu 300.000 artiljerijskih granata za Ukrajinu

Evropska narodna stranka danas podržava izbor von der Leyen za drugi mandat na čelu EK

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana