Kultura     | 21.05.2019. 08:41 |

Knjiga.ba predstavlja djela kultnog ruskog pisca Sergeja Dovlatova

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. maja (FENA) - Online knjižara Knjiga.ba u majskoj ponudi između ostalih predstavlja djela kultnog ruskog pisca Sergeja Dovlatova. 

Sergej Donatovič Dovlatov (1941-1990) za života u rodnoj Rusiji nije objavio nijednu knjigu, da bi poslije smrti stekao, status kultnog pisca. Svjetsku slavu stekao je 80-ih godina prošlog vijeka u emigraciji, u SAD. "Filijala" je njegov posljednji roman. Radnja počinje u Njujorku osamdesetih i nastavlja se u Los Angelesu, gdje glavni junak sreće ljubav svoje mladosti i onda mu naviru uspomene. . . Apsurdnost mnogih situacija daje romanu posebnu notu vedrine i humora.

Dovlatov je ušao u mnoge zbornike remek-djela proze XX vijeka. Ugledni američki i ruski pisci, poput Kurta Vonegata, Irvinga Šoa i Brodskog, davali su laskave ocjene njegovim knjigama. Po riječima Brodskog Dovlatov je jedini ruski pisac čija će sva djela biti čitana van Rusije. "Puškinova brda" opisuju period kada je radio kao vodič u Puškinovom parku u selu Mihajlovskom.

Roman "Naši" Sergeja Dovlatova predstavlja svojevrstan porodični album glavnog junaka-autorovog dvojnika , koji oslikava četri generacije, ispunjen upečatljivim likovima, koji u svakoj prilici svojim ponašanjem odudaraju od uobičajenog i bude simpatije i po koji osmjeh. Ujedno je i ironičan prikaz života u Sovjetskom Savezu od Staljina pa do danas.

 - Pred vama je povjest moje porodice. Nadam se da je dovoljno obična. Ostaje da dodam samo nekoliko riječi. U Njujorku se 23.decembra 1981. godine rodio moj sinčić. On je Amerikanac, državljanin Sjedinjenih Država. Zove se - zamislite - mister Nikolas Douli. To je ono što je postigla moja porodica i naša otadžbina - naveo je autor.

Osnova njegove cjelokupne proze, pa i remek-djela "Filijale" čini njegov burni, nevjerovatni život. Svijet vidi kao cjelinu, ali ga slika kao impresionista - fragmentima. Dijalog mu je zabavan, dinamičan. Posjeduje čaplinovsku oštoumnost, osjećanje smiješnog i žalosnog. Takav humor se rijetko sreće, ne samo u književnosti. Humor kakav nam je danas životno neophodan.

I ostala djela ovog zanimljivog pisca mogu se naći u online knjižari na adresi Knjiga.ba. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Knjiga.ba predstavlja nove zanimljive naslove iz ponude

Knjiga.ba: Roman Vesne Dedić 'Ne dam te' najtraženiji naslovu u junu

Knjiga.ba - Novi naslovi u junu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo